Trouwetiquette: Hoe hoort het eigenlijk?

Eens in je leven komt er een dag waar er tal van kleine regeltjes gelden. Beleefdheidsregels waar je rekening dient te houden met de gevoelens van anderen. Een bruiloft is toevallig zo’n dag, bomvol kleine dingen die totaal verkeerd kunnen vallen of iets uitstralen wat je niet per se wil bereiken op een trouwdag.

In deze blogpost nemen we de belangrijkste trouwetiquette met je door en bereiden we je voor op die ene dag in je leven waar jij en je partner de gehele dag centraal staan of waar jij de trotste gast bent op verzoek van het bruidspaar. We noemen lang niet alle trouwetiquette, anders heb je er al een dagtaak aan om je enigszins volgens de ‘regels’ te gedragen. Afhankelijk van je (mede)-gasten mag je zelf bepalen in hoeverre je onderstaande trouwetiquette doorvoert. Maar wees gewaarschuwd, er zitten altijd fanatiekelingen bij ? Voor de afwisseling; hebben we het eens op alfabetische volgorde gezet.

Banket/diner

En daar zit je dan. Een reusachtige tafel, tientallen bruidsgasten en toch wel een hoop grijze koppies die precies weten hoe het allemaal hoort met je bestek. Best lastig als je in het dagelijks leven alles met een lepel naar binnen slurpt. Aangezien we vermoeden dat 95% van je gasten wel weet in welke hand je je vork en mes moet houden, niet met de mond vol brabbelt etc.- duiken we iets dieper in op de basics – gezien je de meeste etiquette terugvindt tijdens het eten!

Tafelschikking: Wie zit waar?
Na een dag vol festiviteiten, trouwfoto’s en video’s – staat bij aanvang van de avond het diner op het programma. Maar wie zit waar en naast wie mag je wel en niet zitten? Over de precieze plek van het bruidspaar is men het niet altijd helemaal eens. Waar de ene etiquettekenner het paar aan de kop van de tafel zet; vult de andere traditie aan dat het bruidspaar in het midden zit. In geval van enige verwarring over de etiquette, vinden wij gewoon dat je maar moet gaan zitten op een plek waar jij het beste uitzicht hebt.

De tafelschikking rondom het bruidspaar staat wel vrij vast. Naast de bruid zit de vader van de bruidegom en naast de bruidegom de moeder van de bruid. Mamma van de bruidegom kant en de pappa van de bruid zitten tegenover het bruidspaar. Daaropvolgend tref je de bruidsmeisjes en bruidsjonkers aan, die volgens ‘de regels’ traditioneel naast de ouders van het bruidspaar en directe familieleden plaatsnemen. Officieel gezien gaan de overige gasten volgens rang en leeftijd, waarbij mannen en vrouwen om en om zitten. In het huidige trouwklimaat is het woordje rang komen te vervallen. Tot slot; Echtparen zitten niet naast, maar tegenover elkaar. Mocht je nog niet getrouwd zijn, kan je makkelijk naast je partner zitten.

Bestek: Weten hoe de vork in de steel zit
Voor het bestek geldt altijd een gouden regel; werk ALTIJD van buiten naar binnen. Zeker als je diner bestaat uit meerdere gangen, moet je niet raar opkijken als je drie verschillende vorken / messen naast je bordje ziet liggen. Bij de eerste gang pak je dus de buitenste ring. Toch is een beetje alertheid wel gevraagd; op ’t moment dat er iets opgediend wordt waar al bestek bij zit (denk aan de traditionele aspergesoep) gebruik je de bijgeleverde lepel.

Officieel gezien mag je de servet; die naast je bord zal liggen niet gebruiken als slabbetje of zakdoek. Pech voor die loopneus, hoor ik je denken. Min of meer wel. Hier kun je een tissue voor vragen bij de gastheer. De servet wordt tijdens het diner gelegd op de schoot; om eventuele vlekken te voorkomen. Let wel; dit mag pas nadat het bruidspaar dit gedaan heeft. Mocht je de tafel om wat voor reden eerder moeten verlaten dan het bruidspaar; excuseer je even vriendelijk en leg de servet op je stoel.

Als het moment dan vervolgens daar is dat je ein-de-lijk mag eten; wacht dan altijd eerst even tot het bruidspaar is begonnen. Als je dan toch voor de 100% score gaat … ?

Bruidsboeket

De bruidegom heeft de eer om het bruidsboeket te kiezen en te betalen. Je bruid mag namelijk niet zien hoe veel het bloemetje jouw gekost heeft. Houd de betaalpas van de gezamenlijke rekening daarom eventjes op zak. Het boeket wordt op de dag zelf traditiegetrouw opgehaald door de bruidegom en gegeven bij de first look, het moment dat jullie elkaar voor de eerste keer zien. Houd er wel rekening mee dat je bloemist geopend is op jullie dag / tijdstip.

Voordat je getrouwd bent, houd je als bruid vervolgens het boeket rechts vast. Nadat je elkaar het ja-woord gegeven hebt, verandert dit van hand en zou je het boeket, volgens de trouwetiquette, in je linkerhand vast moeten houden. Wij hebben het niet bedacht ?

Cadeau

Het felicitatiegedeelte wordt tegenwoordig vaak tijdens de borrel/receptie gedaan, waardoor het wat losser kan verlopen dan het traditionele handjeschudden. Etiquette zouden echter etiquette niet zijn als hier geen opstelling voor zou zijn. Het spreekt voor zich dat het bruidspaar voorop staat, gevolgd door zijn ouders en daarnaast haar ouders.

Als de cadeauwens het bekende envelopje is; is het ook wel handig om te weten wat je dan ongeveer moet geven. Je wil immers niet te gierig over komen. De etiquette schrijven voor dat, in het geval van het geven van geld aan het bruidspaar, je moet geven wat je kunt missen. Gemiddelde bedragen liggen hierin tussen twintig en honderd euro. Heb je een bruiloft van een andere religie, laat je dan vooraf goed informeren – gezien de etiquette hier wel eens totaal anders kunnen zijn en je in sommige gevallen als gast zelf een envelopje met inhoud krijgt.

Ceremonie: wie zit waar?

Gedurende de ceremonie zit je als bruid links van de bruidegom. Dat betekent dat hij rechts van je zit. Je bent daardoor het dichtst verbonden met zijn hart. Hoe romantisch dit ook klinkt, we zien tijdens de ceremonies vaak het tegenovergestelde – ook al zet de locatie nog bordjes neer ?

De stoelen voor de gasten zijn vaak opgesteld in twee vlakken – voor beide families één vlak. Op de eerste rij vinden we vaak de ouders, grootouders van de beide families terug. De rijen daaropvolgend wordt, mits je de trouwetiquette opvolgt, naar mate van belangrijkheid ingedeeld. Voel je trouwens nu niet gepikeerd als je achteraan in het hoekje moet plaatsnemen, de meeste bruidsparen richten zich vaak vooral op de directe familieleden en alles wat daarachter zit – krijgt vaak een random stoelkeuze.

Colbertknoopje

Tot slot even een tip voor de heren. Draag je een colbert, houd er dan rekening mee dat als je gaat zitten je de knopen los maakt, en als je gaat staan de knopen dichtdoet met uitzondering van de onderste. Meer dan twee knopen? De knoop op taillehoogte hoort dicht bij het opstaan. Of je de knoop daarboven openlaat is optioneel, zolang je de onderste knoop maar openlaat. Is er daarnaast geen dresscode opgegeven? Raadpleeg altijd even de ceremoniemeester voordat je over- of underdressed voor de dag komt.

Corsage

Misschien wel het grootste vraagstuk van jullie en de gasten op de dag zelf; zit ‘m in een heel klein bloemetje. De corsage! Aangezien wij het nog wel eens verkeerd zien gaan, willen we voor eens en altijd duidelijkheid geven. De mannen dragen de corsage met de steel naar beneden en de vrouwen dragen de corsage met de steel naar boven (even voor de check: dan hangt de bloem dus ondersteboven) in alle gevallen links van het hart.

First Dance

Een van de spannendste momenten van de avond kom je tegen bij de opening van je feest met een first dance. Voor ons een prachtig moment om die prille danspasjes vast te leggen op foto en video. Volgens de trouwetiquette is de eerste dans voor het bruidspaar. Waar het tegenwoordig vaak overgaat in een uptempo feestnummer waar alle gasten de dansvloer optrekken, zegt de traditie dat de tweede dans de bruid met haar vader danst en de bruidegom met de moeder van de bruid een foxtrotje doet. De derde dans is het de beurt aan de ouders van de bruidegom.

Zijn jullie totaal geen dansers? Kan je het hele first dance ritueel natuurlijk ook gewoon achterwege laten. Scheelt voor jullie tweetjes een hoop ge-oefen en de nodige stress!

Proost!

Ai. Hier zien wij een bruidspaar geregeld de fout in gaan. Als er tijdens een speech een toost wordt uitgebracht op het bruidspaar, drink je als bruid- en bruidegom niet mee. Je kunt namelijk moeilijk het glas op je zelf heffen en een slokje nemen. Op het moment dat je een toost uitbrengt op een geweldige dag, gasten – dan mag je uiteraard wel glas wat lichter maken.

Ringvinger

Uiteraard zouden de trouwetiquette de trouwetiquette niet zijn als er geen complete regelgeving was over waar je je ring moet dragen. In principe zijn bruidsparen er tegenwoordig redelijk vrij in; wil je het officieel doen? Dan draag je de ring aan de vierde vinger van de linkerhand, tellend vanaf de duim. Deze vinger heeft namelijk een ader die rechtstreeks met het hart in verbinding staat. Protestants opgevoed? Dan krijgt je rechterhand deze eer.

Let op! Heb jij twee ceremonies in de vorm van een burgerlijk en kerkelijk huwelijk? Dan worden de ringen over het algemeen bij het kerkelijk huwelijk om geschoven.

Trouwauto

Waar uit beleefdheid de bruidegom de bruid vaak helpt met instappen in de trouwauto, schrijven de trouwetiquette echter net even wat anders voor. Voordat jullie man en vrouw zijn, stapt de bruidegom als eerste in de trouwauto en vervolgens pas de bruid. De bruid zit op dat moment rechts van de bruidegom. Zoals wel vaker het geval is; draait dit na de ceremonie weer 180 graden om – waardoor je als bruid als eerste het voertuig betreedt. In de praktijk wordt deze ‘regel’ niet nageleefd, gezien de auto tegenwoordig minder vaak zelf gereden wordt.

Heb jij na het lezen van bovenstaande etiquette nog een vraag over een bepaald onderdeel? We pluizen het graag voor je uit! Zakt de moed je totaal in de schoenen, maar wil je je toch houden aan de trouwetiquette? Er zijn ongetwijfeld genoeg ‘grijze koppies’ die je erop willen wijzen.

Happy Wedding ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram