Trouwen op maandag

Sinds jaar en dag staan de vrijdag en zaterdag bekend als populairste dagen om elkaar het ja-woord te geven. De een of twee extra vrije dagen die daarop volgen zijn we namelijk als typische Hollanders maar wat blij mee! Maar afgezien het scheelt in je vrije dagen; waarom trouwen we eigenlijk niet wat vaker doordeweeks? In deze blog lees je waarom trouwen op maandag (of dinsdag, woensdag of donderdag) helemaal geen slecht idee is!
Het overgrote deel van de toekomstige bruidsparen plant hun trouwdag op een vrijdag of zaterdag. De dagen dat familieleden en vrienden over het algemeen wel vrij zijn, en het grote voordeel dat de dag erna rustig kan worden vrijgehouden zonder dat je werkgever je uit bed belt om te vragen waar je blijft. Als we even alle voordelen buiten beschouwing laten; kleven er ook een aantal nadelen aan trouwen in of tegen het weekend aan. Wist je bijvoorbeeld dat trouwlocaties, -ambtenaren, DJ’s op vrij- en zaterdagen vaak 20 tot 25% duurder kunnen uitvallen? Daarnaast loop je het risico dat jouw favoriete spot al ‘bezet’ is of dat je op de dag zelf nauwelijks kunt uitlopen omdat de ceremonie van Greet & Gerard uit Nunspeet het uur na jullie staat gepland… En geloof ons, tijd is tijd voor een trouwambtenaar (op de dag zelf dan).

Trouwen op maandag (of een andere doordeweekse dag m.u.v. de vrijdag) kan daarin een hoop rust geven. We geven je twee redenen waarom jij JA moet zeggen tegen een doordeweekse dag!
Laten we beginnen met het stukje financiën. Trouwen is niet goedkoop. Alle aanstaande bruidsparen die op dit moment bezig zijn met de planning van het liefdevolle huzarenstukje zijn inmiddels wel achter dit gegeven. Het is zodoende in een aantal gemeenten mogelijk om gratis te trouwen op maandag. Na ja gratis – je betaalt ongeveer 20 euro verwerkings- en administratiekosten (de inkt uit je pen moet ook betaald worden uiteraard) en voor het uittreksel uit het bevolkingsregister. Het ‘gratis’ trouwen is sinds 1897 in de wet opgenomen om mensen met een lager inkomen toch te kunnen laten trouwen en vindt in de meeste gemeenten op de maandagochtend voor 9.00 uur plaats.

Houd er wel rekening mee dat de gemeente ervoor kan kiezen om meerdere stellen tegelijkertijd te laten trouwen en een fotograaf niet altijd welkom is. Dat vinden wij dan weer minder leuk.
Als je niet de hoofdprijs wil/kan betalen, maar wel met dezelfde klasse en elan wil trouwen vergelijkbaar met huwelijk op een vrijdag of zaterdag – kan je in plaats van de maandagochtend kiezen voor een andere doordeweekse dag. Trouwlocaties zijn over het algemeen de gehele week geopend. Jammer genoeg worden deze locaties vaak 1 of 2 dagen in de week benut. Aangezien ze op de locatie zelf ook niet onder een bruidstaart hebben gezeten; hebben zij logischerwijs de prijzen op de populaire dagen verhoogd. Dit biedt mogelijkheden voor de dagen die niet en/of minder benut worden. Landgoederen, evenementenzalen en feestlocaties zijn zodoende doordeweeks voor een aantrekkelijke prijs te boeken. Dezelfde klasse en uitstraling, enkel op een andere dag. Denk hierbij niet aan een paar tientjes verschil, maar eerder aan een leuk zakcentje voor je wittebroodsweken tussen de 300 en 800 euro!

Houd er daarnaast rekening mee dat leveranciers van trouwauto’s, bruiloftbands en huwelijkscatering eveneens een hoger tarief op de vrij- en zaterdagen hanteren. Je coquilles met pompoen en lavendel smaakt echt er niet anders door, en je auto rijdt niet ineens een stuk zachter op een doordeweekse dag. We hebben het zelf getest.
Het andere voordeel zit in de beschikbaarheid en drukte van jouw favoriete trouwlocatie, gedroomde trouwauto en die populaire big band uit Alkmaar. De beschikbaarheid voor vrij- en zaterdagen kan soms 12 maanden voor de dag al problemen geven – wat jullie relaxte voorbereiding in gevaar zou kunnen brengen. Gaan jullie voor trouwen op een doordeweekse dag; dan kan de keuze je nog wel eens verrassen! Wees er dus snel bij als jullie een trouwdatum in gedachten hebben.

Heb jij een shootlocatie op het strand, in de stad of bij een populair monument voor ogen? Houd dan op de vrij- en zaterdagen rekening met dagjesmensen, toeristen en ander volk dat eigenlijk niet uitgenodigd is voor jullie bruiloft. Je trouwshoot is één van de rustmomenten gedurende je bruiloft. Een moment dat je je even kan terugtrekken van alle gekte, een moment waar jullie tweetjes even centraal staan. Het zou ontzettend zonde zijn als tijdens het maken van je trouwfoto’s voortdurend hordes mensen moet ontlopen of moet vragen even ruimte te maken zodat de foto- en videograaf de beelden kunnen schieten. Als jullie trouwen op maandag of een andere doordeweekse dag verklein je de kans dat jan en alleman om jullie heen staan.
Benieuwd wat wij voor jullie kunnen betekenen als je besluit te trouwen op maandag (of een andere doordeweekse dag)? Neem dan gerust contact met ons op en we bespreken graag de aantrekkelijke mogelijkheden met jullie! Mochten jullie het mooie idee hebben om dit jaar nog te trouwen, grote kans dat wij doordeweeks nog beschikbaar zijn!

Ps. Bericht je ons op de vrijdag, houd er dan rekening mee dat we een dagje later kunnen reageren. De kans is namelijk aanwezig dat wij – je raadt het al – op een bruiloft staan ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram