Trouwen op Curaçao

Trouwen op een tropisch eiland waar je de taal spreekt en geen gedoe krijgt met locale autoriteiten? Het klinkt misschien een beetje te mooi om waar te zijn. Toch niet helemaal. Naar aanleiding van ons eerste huwelijk van 2019, gaan we in deze blogpost wat dieper in op het trouwen op een tropisch eiland. We hebben het hier niet over Texel op een zeer warme dag, maar het enige echte Curaçao!

Afgelopen jaren hebben wij als team van foto- en videografen diverse huwelijken in het buitenland mogen vastleggen. Voor ons onwijs bijzonder om samen met jullie richting die mooie dag in het buitenland toe te leven. Zo werden wij onder andere meegenomen naar Frankrijk, België, Spanje, UK, & Italië – en met Colombia & Australië konden wij ook buiten Europa een stempeltje laten zetten in ons paspoort. De start van het huidige huwelijksseizoen past ook perfect in dit rijtje thuis. Renske & Jeffrey gaven 21 maart elkaar het ja-woord op het parelwitte Kontiki Beach in Curaçao. En wat een onwijs mooie dag was dat!

Curaçao is recentelijk verkozen tot meest romantische trouwlocatie van het Caribisch gebied. En wij snappen wel waarom. Het eiland biedt een perfecte mix tussen zon, zee, strand en een bijzondere bebouwing van allerlei kleurrijke huisjes waardoor het hoog scoort op alle eisen van een romantische trouwlocatie. Trouwen aan het water met in de verte springende dolfijnen, een droomscenario op misschien wel de mooiste plek van ons koninkrijk is dichterbij dan je denkt.

Koninkrijk der Nederlanden

Voor de geluksvogels die gaan trouwen op Curaçao zijn er nog een aantal zaken die het gemakkelijk maken. Curaçao is sinds 2010 officieel onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Voorheen viel het eiland nog onder de Nederlandse Antillen, maar met de verandering van de status – wordt er een hoop papierwerk gedeeld met Nederland. Dat maakt elk huwelijk ook direct rechtsgeldig in ons eigen land. Dit in tegenstelling tot een aantal andere landen buiten Nederland, waardoor je vaak op maandagochtend nog even voor het ‘echie’ dient te trouwen in jouw gemeente.

Tevens is de spreektaal op Curaçao Nederlands, waardoor de taal ook geen barrière meer vormt. Het maakt daardoor een enorm verschil met andere destination weddings waar je zonder tolk of wedding planner vaak echt geen zaken wil / moet doen. Om het nostalgische gevoel compleet te maken betaal je nagenoeg al je leveranciers (locatie, ambtenaar, DJ, catering etc.) gewoon met een ouderwetse Gulden, Kwartjes en Dubbeltjes. Dit met uitzondering van je foto- en videograaf natuurlijk ?

Betaalbare vliegtickets

Curaçao ligt 7843 kilometer van Nederland vandaan. Een afstand die per vliegtuig in 9,5 uur is te overbruggen. Een aardig tijd, maar wel de moeite waard als je ziet waar je terecht komt. Waar je voor de meeste eilanden diep in de buidel moet tasten om op een plek te komen die het predikaat ‘tropisch’ verdient, is Curaçao redelijk te bekostigen. KLM & TUI vliegt dagelijks op het voormalig grootste eiland van de Nederlandse Antillen, waardoor je vliegticket tussen 500-700 euro (1015-1421 Antilliaanse Guldens) kost voor een retourtje Curaçao.

Houd er wel rekening mee dat niet al je gasten het geld of de durf (ervoor over) hebben om richting Curaçao te vliegen. Tien uur vliegen is niet voor iedereen een pretje, waardoor het zomaar zou kunnen dat er bepaalde gasten niet bij kunnen zijn. Daarbij ga je ook niet even een dagje naar iemands bruiloft, maar ben je minimaal 3 a 4 dagen kwijt om de bruiloft bij te wonen. Neem dit dan ook zeker mee in je overweging. Mochten je gasten wel allemaal in de gelegenheid zijn om jullie te volgen, betrek ze dan vooral ook in de fotoreportage gedurende dag!

Heet, heter, heetst

Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar het weer zo constant is, als op de Cariben. Als je gaat trouwen op Curaçao ben je vaak gegarandeerd van mooi weer en heb je 12 maanden in het jaar een temperatuur van 30 + . De verkoeling krijg je door de passaatwinden die overdag langsrazen (en de airconditioning die hopelijk aanwezig is op je locatie). Populaire trouwmaanden heb je vanaf februari tot eind augustus. Relatief gezien valt er dan de minste neerslag. Ook voor orkanen hoef je eigenlijk niet bang te zijn op Curaçao. Het hurricaneseizoen loopt van oktober t/m januari, maar de keren dat ze afgelopen eeuw Curaçao hebben bereikt zijn op één palmblad te tellen.

Als je gaat trouwen op Curaçao moet je er dus vooral rekening mee houden dat het warm is en er een hoge luchtvochtigheid heerst gezien je omringd bent door water. Het is dus belangrijk om gedurende de dag veel te drinken, rustmomenten in te passen en te zorgen voor extra verkoeling voor je gasten tijdens de ceremonie. Probeer je zo mogelijk ook in geventileerde ruimtes te begeven en een extra setje onderkleding/overhemd is ook geen overbodige luxe. Tot slot niet vergeten, smeren smeren smeren! Meer tips om je dag door te komen bij tropische temperaturen, lees je in onze blogpost met het E&P Hitteplan.

Wat moet je regelen?

Net als in Nederland moet je een aantal formaliteiten doorlopen om te mogen trouwen op Curaçao. Waar dit bij andere destination weddings nog wel eens een ‘dingetje’ kon zijn, loop je er op Curaçao vrij gemakkelijk doorheen. Geadviseerd wordt om maximaal 3 maanden voor de bruiloft alles geregeld te hebben met je locatie en de locale autoriteiten. In de ideale wereld ben je al een aantal maanden eerder aan de slag. Voor het gemak hebben we dit even voor jullie uitgezocht hoe dit in zijn werk gaat.

Uiterlijk twee maanden voor de geplande huwelijksdatum dien je schriftelijk aan te geven bij de Burgelijke Stand (Kranshi) op Curaçao dat je wilt gaan trouwen op Curaçao. In die brief geef je je datum en tijden door van de trouwdag en als bijlage stuur je een kopie van je legitimatiebewijs, geboorteakte, bewijs dat je nog niet getrouwd bent (via je eigen gemeente) en een eventuele scheidingsaktes of overlijdensakte van een voormalig partner. Deze documenten zijn zowel van de toekomstig bruid als bruidegom benodigd en stuur je naar;

Burgerlijke Stand Curaçao (Kranshi)
Afdeling Bevolkingsregister en Verkiezingen (BSB&V)
Roodeweg 42
Willemstad

Curaçao

Als je verzoek wordt goedgekeurd, staat je niks meer in de weg om je bruiloft verder in te delen en te plannen. Een laatste tip die wij willen meegeven, is om geregeld op je trouwlocatie te gaan kijken. Plak er dan, mits mogelijk, gerust een aantal dagen aan vast. Dat is ook geen straf. Neem daarbij een local of eventueel weddingplanner mee, zij weten vaak de pareltjes en niet toeristische plekken voor je uit te stippelen, zodat je een prachtige spot hebt voor je foto- en videoreportage. Daarnaast is het ook handig om je trouwlocatie zelf in de gaten te houden. Een iets te stevige passaatwind in het najaar kan er zomaar eens voor zorgen dat je palmdakterras er ineens toch iets anders kan uitzien ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram