Je gehele trouwdag op 1 locatie (of toch liever niet?)

Iedereen heeft wel eens een bruiloft meegemaakt in de pizzapuntverdeling. Een dag waar je ’s morgens start in het westen van het land, de ceremonie volgt in het zuiden en het feest eindigt in oosten. In deze blogpost sommen we de voor- en nadelen op van trouwen op 1 locatie of je dag gespreid over meerdere locaties. Wat is handig, maar vooral, wat totaal niet ?

Het kiezen van één of meerdere locaties hangt samen met verschillende factoren. Soms kies je bewust voor een bepaalde locatie waar je de gehele dag verblijft en heb je er zodoende zelf invloed op, soms kan je een switch simpelweg niet voorkomen worden omdat de mogelijkheden er niet naar zijn of omdat je juist thuis of in het ouderlijk huis wil beginnen. We lichten dit per onderdeel van de dag voor je toe

Voorbereiding

”Het meest ideale scenario voor je trouwdag is om te starten op je trouwlocatie.” Dit klinkt voor de een vrij logisch, maar is voor de ander een ondenkbaar scenario. Om met het grootste voordeel te beginnen; jullie kunnen ’s morgens letterlijk je bed uitrollen om op locatie aanwezig te zijn. Je gaat er namelijk al de avond van tevoren heen. Je hoeft enkel even op te splitsen en je partner naar een andere kamer te bonjouren. Even wachten tot de visagiste, fotograaf en videograaf er zijn en je kunt van start. Een ideale, rustige voorbereiding, waar het woord stress voor één dag naar het bovenste zolderkamertje verbannen wordt.

Daarnaast scheelt het een hoop tijd. Geen openstaande bruggen, mega lange files of een vuilniswagen die voor jullie peperdure trouwauto uitrijdt om rekening mee te houden. Geen gehaast over de snelweg waar je net even wat meer risico neemt (wij maken wat snelle ritjes mee op bruiloften, geloof ons). Geen goed bedoelde adviezen van je buren die je uit fatsoen aan hoort, maar op je bruiloft eigenlijk niet op zit te wachten. Om dan maar even te zwijgen over parkeerplek die je voor de deur moet vrijhouden, zodat de trouwauto kan parkeren. En zo kunnen we nog wel even doorgaan ?
Uiteraard zijn er ook voldoende nadelen van starten op je trouwlocatie. Je moet er ten eerste voor openstaan om dit laatste intieme moment zonder elkaar op een vreemde, niet persoonlijke locatie te laten plaatsvinden. Waar voel je je immers meer op je gemak dan je eigen huis of het ouderlijk huis waar je al jaren lang droomde van je bruiloft? Daarnaast is op locatie, ook echt op ‘afstand’ met personeel en mensen die wat verder van je vandaan staan. In een thuissituatie ben je toch eerder onder de mensen en geliefden die jou grootbrachten. Tot slot kan je die mooie droomauto waarin je maar één dag in je leven mag rijden ook vergeten.

Een ander, niet geheel onbelangrijk detail, is het kostenplaatje. Het is logischerwijs wat betaalbaarder om je voorbereiding thuis of bij je ouders te laten plaatsvinden dan de avond vooraf al op locatie door te brengen in luxe. Fijner en rustgevender, vaak zeker. Het moet echter wel mogelijk zijn op je locatie en betaalbaar blijven.

First Look

De first look staat bekend als een van de mooiste, maar ook het meest emotionele moment van je trouwdag. Na weken voorbereiding, tientallen kledingzaken bezocht te hebben, meerdere jurken en pakken te hebben aangetrokken is dit het eerste moment dat jullie elkaar zien op je bruiloft. Nooit meer in je leven zal je uitgebreider bezig zijn met wat je aanhebt, hoe je haar zit en/of hoe je bent opgemaakt.

De first look vindt over het algemeen plaats op de plek waar je je voorbereiding hebt gedaan. Op het moment dat dit in- en of rondom het (ouderlijk) huis is of bij slecht(er) weer je kamerdeur of trap – houd er dan rekening mee dat dit benauwend kan gaan voelen als je meerdere mensen laat kijken bij de first look. De gemiddelde Nederlandse huizen en trapgangen zijn er namelijk niet op gebouwd om samen (en met andere kijkers) je first look te laten plaatsvinden. Wijk zodoende als het even kan uit naar buiten of trek alvast richting locatie waar een trap, een deur of gang vaak wel gemaakt is om meerdere mensen te gelijk te herbergen.

Shoot

De shoot is een van de meest gebruikte momenten om te wisselen van locatie. Dit heeft er deels mee te maken dat het vaak een ‘tussen/rust’-moment is vlak voor of ná de ceremonie. Waardoor er vaak richting een locatie met een bijzondere herinnering, of gewoon omdat jullie het daar mooi vinden, gereden kan worden. Als jouw trouwlocatie zich er echter uitermate voor leent om in de nabije omgeving op loopafstand of binnen het pand trouwfoto’s te maken, geven we jullie daar groot gelijk in. Trouwen in het bos, het strand, op een landgoed of op de heide – je bent door de locatie al onderdeel van de natuur waar je je op je gemak voelt. Het geeft je daarnaast het voordeel om niet nog een halfuur (of langer) in de auto te hoeven zitten om foto’s te maken, waardoor je eventueel kunt uitlopen in je draaiboek. Het maakt je dag zodoende compleet.

Grootste nadeel van een shoot op je trouwlocatie; is dat je tussentijds al ‘gezien’ kan worden door de gasten. Mocht je dit overwegen, houd er dan rekening mee dat je net even iets verder wegloopt of ervoor zorgt dat je bruidsgasten via een andere ingang/ruimte komen waar jij op dat moment wordt vastgelegd. Je kunt je gasten ook iets later laten komen. Een andere uitwijkreden vormt zich op het moment je ceremonie gaat plaatsvinden in een gemeentehuis/kerk, waardoor je al vrij snel gebonden bent aan een zaal / gebouw in een wat minder spectaculaire omgeving. Als je een echte natuurliefhebber bent; is het die 30 minuten in de auto naar een andere locatie echt wel waard! Het geeft ons daarnaast de mogelijkheid om jullie in een natuurlijke setting vast te leggen op foto en video.

Ceremonie

Om je gehele bruiloft op 1 locatie te laten plaatsvinden, hangt veelal af waar jij je voorbereiding hebt doorgebracht. Over het algemeen is de ceremonie namelijk net even op een andere plek, dan waar je ’s morgens wakker wordt. Als jullie elkaar het ja-woord geven in het gemeentehuis of kerk, hoef je niet de avond vooraf aan te kloppen met je slaapzak. Maak je ze niet heel gelukkig mee.

Op het moment je trouwt op een landgoed, kasteel of evenementenlocatie – is het goed mogelijk dat je de nacht er al even hebt doorgebracht, waardoor je stiekem de avond van tevoren al even een blik kunt werpen in de ceremoniezaal. Voordeel; geeft je een rustige aanloop naar je bruiloft. Nadeel kan zijn dat niet elke locatie geschikt is voor een huwelijksvoltrekking en je de nacht er vaak niet gratis bijkrijgt van de locatie.

Borrel/diner/feest

Het ‘slot’ van je dag speelt zich in verhouding dan wel weer grotendeels af op 1 locatie. Na de ceremonie is het namelijk ook gewoon tijd om de spanning van je af te laten glijden en transport even te vermijden. Na de borrel en de maaltijd wordt het namelijk over het algemeen niet als prettig ervaren om nog even te reizen naar een feestlocatie of als bruidspaar er een uurtje tussenuit te piepen en je gasten met vragende blikken achter te laten. Het kan daarnaast de snelheid uit je soepel lopende dag halen en je gastengroep krijgt de mogelijkheid om een keuze te maken of ze wel of niet blijven. Deze momenten wil je liever niet. Tot slot is het daarnaast een acceptabele reden om voor je gasten (en jezelf) net even een glaasje champagne extra te nemen ?

De gehele dag op 1 locatie blijven, heeft dus genoeg voordelen, maar evengoed nadelen. Wees echter realistisch en ga altijd na of het haalbaar is. Soms kan juist de switch naar een andere plek net even die mooiere shootlocatie opleveren of die bijzondere ceremonie. Ben je nieuwsgierig wat wij qua locaties en advies voor jullie kunnen betekenen, neem gerust contact met ons op. De afgelopen jaren hebben wij er namelijk al een groot deel voor jullie kunnen ervaren ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram