Hitteplan: Trouwen met tropische temperaturen

“Als het maar goed weer is met een lekker zonnetje erbij, dan ben ik tevreden”. Zei je vorig jaar nog enthousiast over het grootste detail van je bruiloft. Dan zul je het krijgen ook, moeten de weergoden hebben gedacht. Nu de temperaturen al een tijdje standaard boven de 25, en komende dagen 35 graden (!), uitkomen, blijkt het detail toch even net te groot om er niet bij stil te staan.

Het te-mooi-weer-scenario (laten we het zo maar even noemen) is iets waar we eigenlijk niet over zouden moeten klagen, gezien we eigenlijk blij moeten zijn met elke mooie dag die wij hebben in het jaar binnen onze landsgrenzen. Tot mei 2018 dan, waar de ene warme periode de andere hittegolf opvolgde. Klein detail, dit hitteplan stond niet in je draaiboek… In deze blogpost geven wij je een aantal tips voor trouwen met tropische temperaturen, want hoe ga je hier mee om en welke maatregelen kun je alvorens treffen?

1. Regel een Chef Water

Zorg ervoor dat je de hele dag blijft drinken en wijs eventueel zelfs, naast de ceremoniemeester, iemand aan die zich tijdens de bruiloft ontfermd over jullie als bruidspaar. Chef Water heeft een zeer verantwoordelijke taak. Hoe hij / zij zijn drankjes koud houdt? Vries je flesjes in, binnen 30 minuutjes zijn ze ontdooid en heb je heerlijk fris water. Drink je water overigens niet te koud. Door ijswater te drinken daalt je lichaamstemperatuur slechts tijdelijk, vervolgens zal je lichaam extra zijn best doen om de temperatuur weer op te hogen. Het beste advies is zelfs het drinken van een lauw kopje kruidenthee. Je lichaamstemperatuur wordt kortstondig ietsje hoger, vervolgens doet je lichaam extra zijn best om jouw te koelen. Je moet er echter maar net trek in hebben ?

Niet omdat wij het zijn; maar laat je ceremoniemeester, moeder of ander familielid ook ons klein beetje in de gaten houden met eten en drinken. Op het moment dat je schema vrij strak in elkaar steekt, is het voor ons ook lastig om even rustig ergens te gaan eten of überhaupt daarmee bezig te kunnen zijn. Wij leggen namelijk graag veel vast ? Plan dus altijd drinkmomentjes in op gerichte tijden van de dag, zodat iedereen vol energie er tegenaan kan gaan!

2. Zorg voor verkoeling voor je gasten

Leuk zo’n Chef Water voor jullie, maar je gasten zitten minimaal 30-45 minuten bij je ceremonie in de brandende zon. Om het ook voor hun een beetje leuk te houden, kun je de locatie vragen of ze de stoelen wat meer beschut kunnen plaatsen. Daarnaast is het verstandig om onder elke stoel een flesje water te plaatsen – zodat je gasten niet uitgedroogd zich op de champagne storten (die dan wel eens heel verkeerd kan vallen). Je kunt hiervoor je flesjes water bij de locatie koel laten zetten om die vervolgens bij aanvang van de ceremonie klaar laten zetten onder de stoelen.

Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om een parasol neer te zetten. Voordeel, je bent uit de directe zon, nadeel er blijft een hoop warmte (en eventueel muggen) hangen onder de tijdelijke overkapping.

3. Denk aan je kleding

Het is vaak in de lente of het najaar al vrij warm om je trouwpak aan te trekken, laat staan met een temperatuur rond de 30 graden Celsius. Voordat je op al je trouwfoto’s eruit ziet alsof je net de 400 meter horden hebt afgelegd en er vlekken door je overhemd komen, kan het verstandig zijn om 1 a 2 extra ondershirtjes te regelen en eventueel je ‘echte’ trouwoverhemd pas aan te trekken vlak voor de ceremonie. Je voelt jezelf daardoor een stuk frisser, wat de feestvreugde zeker ten goede komt! Voor de jurk is het helaas iets lastiger om verkoeling te zoeken. Al hangt dit enorm van je jurk af en de partij waarbij je jurk afneemt. Tip voor je gasten; draag luchtige lichte kleding – alle kleine beetjes helpen. Je kunt tot slot altijd nog je schoenen uittrekken ?

4. Doe de ventilatiecheck

In verband met geluidsoverlast is de kans zeer aannemelijk dat je feest binnen zal plaatsvinden en zodoende de deuren rond een bepaald tijdstip dicht moeten. Niet om jullie en je gasten te pesten, maar omdat de gemeente daar nou eenmaal regeltjes voor heeft. Vraag zodoende altijd bij je locatie na hoe zij de ruimte denken te ventileren. Nieuwe panden zijn over het algemeen wel voorzien van airconditioning. Trouw je in een kasteel of op een landgoed, houd er dan rekening mee dat dit niet beschikbaar is op de plek waar jullie feestje plaatsvindt – en kijk of ventilators iets uithalen om enigszins frisse lucht te laten circuleren.

5. De natte washand

Met warm weer dien je ook rekening te houden met de risicogroepen binnen je gasten. Kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht – zullen er naast zelf op letten, ook een klein beetje in de gaten moeten worden gehouden. Naast de flesjes water, kan je ook een emmertje met natte washandjes tijdens de piekmomenten buiten neerzetten. Een verkoelend washandjes in je nek is een welkome verrassing.

6. Smeren, smeren, smeren

Mocht je voor de grote dag nog twijfelen of je veel of weinig make-up opdoet; raden wij aan om dit te matigen. Olie en andere smeermiddeltjes kunnen de huid isoleren, waardoor je warmte geen kant op kan. Gevolg: je krijgt het bloedheet en met een beetje pech protesteert je huid met een allergische reactie.

Voor het hitteplan heb je er niet zo veel aan; maar vergeet je nooit in te smeren tegen de zon. Zeker nu is de zonkracht op zijn top en als jij tussen 12-15 je ceremonie of shoot in de volle zon gepland hebt, kan het snel gaan. Zorg er wel voor dat het een zonnebrand is met een hoge factor die je huid nog wel laat ademen. Anders reageert je huid er alsnog averechts op.

7. Pas op met alcohol

Leuk zo’n toost-moment, maar denk even goed na over een tweede glas. Hitte en alcohol zijn niet de beste twee vrienden van elkaar. Best gek als je bedenkt dat ze wel vaak samen gaan. Alcoholhoudende drank is allereerst een slechte dorstlesser. Het is daarbij vooral vochtafdrijvend en zorgt voor uitdroging. Waar dacht je anders dat die droge mond na een ‘gezellige’ avond vandaan komt? ? Zeker met de warmte is de kans dat alcohol veel harder aankomt en verkeerd valt zodoende een stuk groter. Houd het dus een klein beetje in de gaten ?

8. Verzorg een rescue-kit

Een ander eenvoudig voor te bereiden element van het hitteplan is het welbekende wedding-rescuekitje. Zorg ervoor dat je in elk toilet (heren en dames) van de locatie waar je trouwt een mandje hebt staan met benodigdheden. Denk hierbij aan een deodorant, (blaar)pleisters, luchtje, gel, haarspray etc. Ook zullen ze het niet toegeven, je maakt je gasten hier erg blij mee! Houd er overigens wel rekening mee dat iedereen eind van de dag hetzelfde ruikt ?

9. Zoek een beschutte shootlocatie

Is jouw shootlocatie in de volle zon, dan is het verstandig – mocht dit draaiboek technisch mogelijk zijn – om of je shoot te verplaatsen naar een meer beschut gebied of het tijdstip van je fotoshoot aan te passen. Een felle zon zorgt ervoor dat je je ogen kunt gaan ‘knijpen’, waardoor je minder natuurlijk op de foto’s staat. De zon is daarbij minder fel, en de temperatuur minder hoog, als je besluit je shoot naar de ochtend of richting de avond te plannen.

10. Be cool

De laatste tip die wij kunnen geven; be cool. Hoe meer jij de gehele dag druk maakt over hoe warm het wel niet is, hoe warmer het voor je zelf voelt. Verlaag je handelingssnelheid, pak alles in vakantiesnelheid aan en neem vooral je rust. Hoe minder jij je er druk om maakt dat het warm is, hoe meer je er van kunt genieten. En je hebt tot slot altijd een goed excuus voor een ijsje ?

Happy Weddding! ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram