E&P apparatuur: Wat nemen wij mee naar jouw bruiloft?

We noemen ‘m ook wel de kleinste gast van je bruiloft. Onmisbaar, stil, maar onwijs belangrijk en tot grootse daden in staat. Het is iemand die je niet blij maakt met een suikerrijk stuk bruidstaart en een iets te vol glas champagne. Daarentegen zijn batterijen en accu’s altijd van harte welkom. Voor dat je denkt dat E&P gaat robotiseren, gaan wij je iets vertellen over de camera-apparatuur die wij meebrengen naar je bruiloft. 

Als we terug in de tijd gaan naar de bruiloft van jullie ouders, is er een hoop veranderd in de laatste 30/40 jaar. De fotograaf en cameraman (als die er al was) van destijds waren allereerst niet zo onopvallend als dat het tegenwoordig het geval is. Niet enkel omdat de hele manier van fotograferen en filmen is veranderd, maar vooral omdat de apparatuur destijds duidelijk aanwezig was. De foto- en/of videograaf was vaak van een flinke afstand te herkennen – waardoor een spontaan moment schieten er vaak niet bij was. Mocht je als fotograaf dan eindelijk onopgemerkt te werk kunnen gaan, was er uiteraard altijd nog dat dekselse geluid.
De A7R III – momenteel een van de allerbeste camera’s op het gebied van trouwfotografie.

Sony A7R III

Enfin genoeg over vroeger, laten we beginnen met de foto-apparatuur van vandaag. Al onze fotografen maken momenteel gebruik van de Sony A7R III. De Sony camera is een veelzijdige, onwijs snelle fullframe systeemcamera en biedt momenteel de hoogste snelheid, resolutie en kwaliteit onder alle camera’s. Het is dan ook een veelgebruikte camera voor bruiloften, gezien er (vaak) onder hoge snelheid gehandeld moet worden gedurende een bruiloft. De indrukwekkende systeemcamera met een gewicht van 574 gram (vergelijkbaar met een pakje gehakt), maakt daarbij geen geluid en valt met zijn 12 bij 10 centimeter nauwelijks op. Het is daarbij op de huwelijksdag zelf de beste, en kleinste vriend van onze fotografen.


Wij werken per fotograaf met twee camera’s gelijktijdig met ieder een andere lens. Er vinden vaak verschillende situaties gelijktijdig plaats, waardoor het telkens switchen van lenzen te veel tijd kost. Om de camera’s niet met elkaar in botsing te laten komen, hebben onze fotografen een speciale riem (HoldFast belt) die kruislings over het lichaam loopt. Zie het als een leren harnas; dat met de veelzijdige (vaak zware) lenzen aan de camera vast, qua gewicht nog aardig in de buurt komt van een echt harnas. Om ten slotte goed met verschillende lichtsituaties om te gaan, hebben wij standaard twee opzetflitsers mee en een reflectiescherm. Dit zorgt ervoor dat wij onder donkere, of te lichte omstandigheden nog altijd die kwaliteit kunnen bieden die van ons verwacht wordt.


Onze videografen stellen echter ook niet teleur met de equipment die zij in de kofferbak hebben liggen.
De FS7 – volgens velen momenteel de beste camera voor het vastleggen van bruiloften.

Sony FS7

De grote broer van de collectie is de Sony FS7. De camera is speciaal ontworpen voor documentaires, bruiloften, reclames en zakelijke video’s. Kortweg; een professionele 4K camera waar het creëren van cinematografisch beeld een hoofdzaak is. Gezien de veelzijdigheid van deze camera, ligt het gewicht ook wat hoger. Zo moet je niet gek opkijken dat je gewicht tussen de 5-7 kg uitkomt als wij een high-end lens erop gezet hebben. Dat klinkt misschien weinig, alhoewel, probeer maar eens 12 uur lang een zak aardappelen van 7KG boven je hoofd te houden … Je zal dan ook zien dat deze camera onder en bovenhands wordt gedragen – om ons lichaam zo nu en dan te ontlasten.

Een tripod of monopod (hier gebruikt tijdens een ceremonie) stabiliseert en zorgt ervoor dat wij de camera even niet hoeven te dragen.

Een ander hulpmiddel om snel wendbaar te blijven met deze camera is de monopod. De meest bekende, en ook in onze collectie zijnde, statieven bestaan uit drie poten (tripod). De monopod, het woord zegt het al, bestaat uit één poot. Het is daardoor gemakkelijker en sneller te verplaatsen. We maken hier gebruik van op het moment dat wij langere tijd stabiel beeld willen verzorgen. Denk bijvoorbeeld aan de first look of het vastleggen van de geloften tijdens de ceremonie.

Ter ondersteuning bij ceremonies en speeches, maken wij gebruik van een extra camera. De A7SII, het jonge zusje van de eerder benoemde A7RIII. Eveneens een camera die onder hoge snelheid kan handelen en kan opnemen in de hoogste kwaliteit die momenteel voor handen is. De camera geldt daarbij ook meteen als back-up camera; mocht grote broer (FS7) of zus (A7RIII) onverhoopt andere plannen krijgen. Gelukkig hebben we dit scenario nog niet hoeven meemaken.
Zit jij tijdens je bruiloft op een roze wolk? Dan kan je onze vliegende vriend nog wel eens tegenkomen.

Drone

Onze drone kan een enorme meerwaarde hebben voor je uiteindelijke reportage. Zeker als je gaat trouwen op een uitgestrekt landgoed of kasteel, een onwijs mooie shootlocatie hebt midden in de natuur of een waanzinnig overzicht wil creëren van jou en je gasten is het zeker de moeite waard om onze Phantom 4 Pro erbij te hebben.

Het grootste pluspunt van een drone begint al bij het adembenemende overzichtsbeeld dat gecreëerd wordt. Waar wij voorheen bovenop het dak klommen of de ladder van de tuinman moesten lenen, is het met een drone een stuk gemakkelijker om beelden (foto & video) te schieten vanuit andere hoogten. Je krijgt daardoor automatisch een betere ervaring wat zich op de grond afspeelt. Het geeft daarbij een extra dimensie aan je trouwvideo, waar je werkelijk uit alle hoeken beeld krijgt. Een prachtig samenkomen van beelden in een unieke, multidimensionale reportage.
Het mag geen verrassing heten dat wij een lichte voorkeur hebben voor een bepaald merk.

Audio

Goede audio is misschien wel net zo belangrijk, als goed beeldmateriaal. Je kunt nog zulke mooie geloften hebben of lieve woorden van de trouwambtenaar, als je ze niet kunt horen, is de herinnering een stuk minder speciaal. Met zendersetjes zorgen wij er dan ook voor dat het geluid van het microfoontje rechtstreeks wordt gekoppeld aan onze camera’s. Op deze manier kunnen wij jouw mooiste woorden van de dag, laten terug horen in jullie videoclip of lange video.

Zijn er meerdere mensen die gelijk gaan spreken of speelt de akoestiek een rol van betekenis? Dan kan het zomaar zijn dat wij werken met een richt microfoon of audio zoomrecorder. Hierdoor vangen wij een groter geheel op en niet specifiek één stem. Deze audio fungeert altijd als back-up mits de zendersetjes niet het gewenste resultaat oplevert.
Zoals je misschien hebt kunnen lezen, ligt onze auto aardig vol als wij richting een bruiloft komen. En dan hebben we hierboven nog niet eens alles beschreven! Zo kunnen wij nog een tijdje doorschrijven over de verschillende high-end cameralenzen die wij gebruiken en stabilizers die ons kunnen ondersteunen in het stabiliseren van het beeldmateriaal. Dat en meer kom je gerust nog wel eens tegen in een blog; voor nu heb je alvast kunnen kennismaken met onze apparatuur. Toch een vrij belangrijke gast op je bruiloft. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram