Draaiboektip: Waar plan je speeches, spellen en stukjes?

Je bruiloft is misschien wel hét moment voor familieleden, vrienden (of jezelf natuurlijk) om te zeggen waarom jullie zo bijzonder zijn samen. Of dit nu gebeurt in de vorm van een prachtige speech, een zelf geschreven nummer of een oudhollands ABC-tje – gesproken woord recht uit het hart kan een onwijs mooie toevoeging zijn op je bruiloft. In deze blogpost duiken we wat dieper in op het moment dat hier ruimte voor is in je draaiboek en hoe wij als foto- en videografen hierop anticiperen.

Zeker als je al een tijdje met de schoonfamilie meeloopt of juist als je de aanstaande van je zoon of dochter nog niet zo goed kent – kan gesproken woord een meerwaarde zijn voor je dag. We doorlopen in dit blog de vier meest voorkomende ‘gesproken woorden/stukjes’ namens jezelf en familie – en leggen je uit waar in je draaiboek deze het beste kunnen plaatsvinden.

Geloften

In principe heb je aan 1 woordje genoeg tijdens je ceremonie. Toch kun je dat ene woordje wat meer lading meegeven door geloften naar elkaar uit te spreken. We komen daarmee meteen tot het belangrijkste gesproken woord op je bruiloft. Een mooi moment waar je je voor heel even op je kwetsbaarst opstelt. Om aan te geven waarom je zo ontzettend gek bent geworden op hem of haar, om kort nog even te beloven en te geloven wat jullie toekomst je samen zal brengen.

Je kunt je trouwgelofte, ook wel bekend als trouwbelofte, zo persoonlijk maken als je zelf wil. Hoe bloot jij je geeft tijdens de ceremonie waar al je familieleden en vrienden vol spanning naar je zitten te kijken, heb je zelf in de hand. Het moet vooral een tekst worden waar je je prettig bij voelt. Denk er dus goed over na wat je wil gaan zeggen Je bedenkt je geloften niet in een kwartiertje ? Wees er van bewust welk gevoel je erin wil leggen, wat wil je delen en hoe lang je wil gaan spreken.

De geloften vinden bijna altijd plaats tijdens de ceremonie. Je kunt ze zelf uitspreken, maar als je het te spannend vindt, kan een trouwambtenaar dit ook voor jullie doen. In sommige gevallen maken wij mee dat de geloften tijdens de fotoreportage al worden opgenomen. Dit scheelt je een hoop stress, gezien niet iedereen je zit aan te staren. Houd er wel rekening mee dat je emotie heel anders kan zijn als je je geloften op een ander moment opneemt, dan het moment suprême.

Speeches

We onderscheiden simpelweg twee soorten speeches. De aangekondigde variant, en de spontane variant. Op de eerste variant worden wij vooraf voorbereid door de ceremoniemeester. Dat zorgt ervoor dat wij tijdig kunnen klaar staan met audio-apparatuur. De spontane variant is niet alleen voor jullie een verrassing, maar ook voor ons. Als je zodoende zeker wil weten dat een speech in het geheel kan worden vastgelegd, laat je gasten dan tijdig je ceremoniemeester inlichten. De ceremoniemeester kan ons dan vervolgens aantikken wie buurvrouw Jeanette en oud-oom Gerardus is.

Speeches komen voor tijdens de borrel, diner en feest (en in een heel enkel geval tijdens de ceremonie). Na het proosten richt de bruidspaar zich traditioneel gezien tot de gasten, waarop volgend mogelijk een familielid of vriend/vriendin van het bruidspaar het woord neemt. De borrel is daarbij een fijne gelegenheid, gezien de sfeer een stuk losser is en de grootste spanning wel is geparkeerd. Het jawoord is immers vaak al gegeven.

Een andere optie is speechen tijdens het feest. Houd er rekening mee dat dit de minst praktisch plek in het draaiboek is om een preek te geven. Simpelweg omdat je feest dan wel eens niet op gang zou kunnen komen. Ook al is het nog zo goed bedoeld; je wil het feest van het bruidspaar toch niet in de weg zitten? Mochten je gasten dit overwegen, laat je ceremoniemeester dan even aangeven wat het beste tijdslot hiervoor is.

De meest gekozen plek voor speeches is dan ook het diner. In overleg met jullie ceremoniemeester en locatie worden de speeches vaak tussen de dinergangen verricht. De ideale plek in je draaiboek, waardoor iedereen gewoon rustig kan eten en er na de speech tijdens het uitserveren van het eten over kan worden nagepraat. Dit geldt overigens ook voor je foto- en videograaf, die vaak gelijktijdig met jullie eten en weer paraat staan als er een speech komt. Bestaat jullie avondeten niet uit gangen, overleg dan altijd even met ons om te kijken wat een handige plek is om de speeches te verwerken tijdens het diner.

Liederen

Je hoeft geen kerkelijk huwelijk te hebben om zang tijdens je ceremonie te horen. Of je nu kiest voor een professionele zanger(es) of dat je familie de glazen laat trillen ? wij vinden het altijd prettig om het vooraf te weten. We bespreken dan ook graag of jullie deze liederen in het geheel willen terugzien, of dat je andere voorkeuren hebt.

Liederen vinden vrijwel altijd plaats tijdens de ceremonie en of borrel. Tijdens de ceremonie worden de liederen altijd in het geheel opgenomen. Wij leggen je complete ceremonie namelijk vast met meerdere camera’s, waaronder een vaste camera die constant blijft draaien. Alles wat er tijdens je ceremonie gebeurt, wordt vastgelegd. Is er iemand met een geluidspaneel aanwezig? Geef het even vooraf aan en wie weet kunnen wij onze audiorecorder rechtstreeks koppelen met de audio-installatie. Hebben je tantes besloten om ergens op de dag hun zelf gecomponeerde ensemble ten gehore te brengen, mocht je een keuze hebben, doe dit dan tijdens de borrel/receptie.

Van schoenenspel tot powerpoint

Komen we bij het laatste onderdeel waar jullie wel eens in verrast kunnen worden; de acts, spellen en stukjes! Een van de leukste onderdelen van je vrienden, maar daarbij ook gelijk een van grootste risico’s voor het soepel laten verlopen van je dag. Na het diner staan er dikwijls tientallen enthousiaste avondgasten te trappelen om hun aandeel te leveren aan je bruiloft. Onwijs goed bedoeld, alleen is een strakke tijdsplanning hier wel noodzakelijk.

Laat zij eventuele spellen, acts of de welbekende powerpoints met abc’tjes en foto’s van die ene basisschoolvakantie in Franeker wel even aangeven. Op het moment dat jouw feest is begonnen, is het onwijs zonde als je na 10 minuten – als iedereen net er lekker in zit, het licht aangaat omdat er iemand iets wil laten zien. Je loopt daardoor het risico dat je feest nooit op gang komt omdat het te vaak wordt onderbroken. Hoe goed bedoeld het ook is. Mochten de acts, stukjes en andere bijzondere verrichtingen van je gasten echt niet tijdens de borrel of diner kunnen plaatsvinden – plan ze dan wat later op de avond in – zodat je openingsdans in ieder geval niet wordt opgevolgd met een schoenenspel, spijkerpoepen, liedje van je zus en een spreekbeurt – maar mensen meteen zichzelf kunnen zijn en je feest ook echt als feest start.

Audio

Het vastleggen van gesproken woord of een doldwaas spelletje of stukje is één, perfecte audio erbij maakt het compleet. Trouwgeloften, speeches en liederen; diverse momenten waar mooie woorden kleur geven aan je bruiloft. Woorden die je de rest van je leven bijblijven. Woorden die je terug wil horen in je videomateriaal. Wij realiseren ons maar al te goed hoe belangrijk dit voor jullie is; waardoor wij bij elk gepland gesproken woord werken met extra audio-apparatuur.

Wij plannen zodoende altijd nog even een kort contactmomentje met jullie ceremoniemeester in, die ons op de hoogte kan stellen van eventuele verrassingen die gaan plaatsvinden. Zo kunnen wij met een klein microfoontje de desbetreffende persoon zenderen, zodat wij loepzuivere audio onder het beeldmateriaal kunnen zetten.

Het 2 cm-grote object zorgt ervoor dat de spreker gezenderd is en daarmee direct verbonden is met onze camera. Op het moment dat de spreker gaat beginnen, wordt het geluid versterkt bij de beelden, waardoor wij goede audio kunnen aftappen. Het maakt op dit moment niet uit of er een microfoon van de locatie wordt gebruikt of er omgevingsgeluid is, het geluid wordt rechtstreeks gekoppeld aan de camera. Dit alles zorgt ervoor dat een speech of gelofte niet enkel voor de dag zelf is, maar in lengte van dagen kan worden teruggekeken en geluisterd zodat je elke keer weer wordt meegenomen in het moment!
Er zijn dus een hoop plekken op je dag waar je gesproken woord kan laten terugkomen, al hangt het ook grotendeels af hoe strak jij je dag plant. Mocht je zelf niet goed weten waar er ruimte is om stukjes of het gesproken woord van je zelf of familieleden te plaatsen? Neem zelf of laat je ceremoniemeester contact met ons opnemen en we delen graag onze ervaringen met je en kijken wat werkt op jullie dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram