Destination Wedding: Trouwen over de grens

Alhoewel Nederland onwijs veel mooie plekken kent om te trouwen, komt het in de beslisboom bij elk bruidspaar wel even ter sprake: Trouwen in het buitenland. Beeld je zelf even in; een prachtige omgeving – die je eigenlijk enkel en alleen voor mogelijk hield aan die modelhuwelijken die je voorbij zag komen op instagram – , je vriend(in), naaste familie en je allerbeste vrienden en misschien wel een prettige bijkomstigheid; de garantie op mooi weer. In deze blogpost zetten we de voor- en nadelen op een rijtje voor je. Want heel eerlijk, trouwen over de grens is ook voor jou mogelijk!

De term Destination Wedding is de afgelopen tien jaar steeds meer geïntegreerd in Europa. Je kunt er simpelweg niet meer om heen. Ieder inspiratieblog, magazine, nieuwsitem dat maar iets met trouwen te maken heeft – maakt wel ergens de koppeling met trouwen over de grens. Waar de trend eerst vooral zichtbaar was onder Britten, Aussies en Amerikanen, waait deze romantische gedachte steeds meer over naar Nederland.

Special price

De eerste gedachte van toekomstige bruidsparen (of lees; je partner die soms net even de realist op het verkeerde moment wil uithangen) over een destination wedding, heeft te maken met geld. Het algehele idee heerst dat het allemaal wel veel duurder moet zijn dan een huwelijk in Nederland. Op zich klopt dit gegeven voor een deel; maar voor een groot deel ook niet. De kosten voor een all-in trouwlocatie in het buitenland zijn soms zelfs lager dan in Nederland waardoor je inclusief reis- en verblijfskosten op een vergelijkbaar bedrag uitkomt.

Waar je in ons kikkerlandje de hoofdprijs betaalt voor een sprookjesachtige locatie aan het water of op een landgoed waar Willem van Oranje nog gedineerd heeft, liggen over de grens de oudheden en romantische plekken voor het oprapen. De kosten voor een trouwlocatie in Nederland variëren enorm. Wil je een trouwlocatie die exclusief voor jullie is of vind je het niet erg om de locatie te ‘delen’ met andere gasten? In het eerste geval zal er extra personeel ingehuurd moeten worden en dien je de plek af ‘te kopen’. Elementen die je locatie allemaal een stukje prijziger maken. Wist je dat deze vraag in het buitenland helemaal niet speelt? Het is namelijk heel normaal dat je de plek die je afhuurt – niet gebruikt wordt voor andere gasten.

To the point; in Nederland moet je gemiddeld uitgaan van een bedrag tussen 4.000 en 15.000 euro (op basis van de locatie waar je ceremonie, receptie, diner en feest plaatsvindt); dit bedrag ligt binnen Europa gemiddeld tussen de 7.500 en 15.000 euro. Buiten Europa ga je eerder richting de 10.000-20.000 euro. Dit alles geheel afhankelijk van hoeveel gasten je meeneemt.

Buon Giorno Wedding planner

Het kan verstandig zijn, zeker als je de taal niet spreekt van het land waar jij wil gaan trouwen, om een wedding planner erbij te betrekken. Gezien onze ervaring met buitenlandse bruiloften kunnen wij jullie een hoop tips en adviezen geven. Een wedding planner is echter vaak net even wat meer op de hoogte van de regeltjes en benodigde vergunningen die gelden op jouw droomlocatie. Tevens kan hij of zij het contact voeren met de locatie, wat je achteraf vervelende kleine lettertjes kan besparen.

Mocht je het wel allemaal zelf regelen; willen wij als tip meegeven om vooraf alles, maar echt alles! op papier te zetten. Neem gerust clausules op in een contract en probeer zoveel mogelijk op de locatie zelf te bespreken. Het kan daarbij handig zijn om meerdere keren naar jullie trouwplek te gaan en ook als alles in orde is, kort voor de bruiloft nog even de plek te inspecteren. Neem gerust een tolk of een local mee, er mogen geen onduidelijkheden over ontstaan. Een storm, bosbrand of instorting van je locatie (veiligheidsvoorschriften zijn in het buitenland zijn soms net zo betrouwbaar als je IKEA-handleiding) kan er voor zorgen dat je locatie er namelijk ineens heel anders kan uitzien. Anderzijds; het is ook nogal zuur als je betaald hebt voor het diner, maar er ineens een bestektoeslag van 30 euro per persoon wordt nagecalculeerd – ja, ook dat gebeurt… ? Maak dus alle scenario’s bespreekbaar.

Viva la preparação

Afgelopen jaar werd ons opnieuw duidelijk dat een goede voorbereiding voor een destination wedding geen overbodige luxe is. Gemiddeld begint het plannen van een buitenlandse bruiloft dan ook net iets eerder, dan een Nederlandse bruiloft. Wij willen dan ook aangeven om minimaal 12-15 maanden voor je trouwdag in ieder geval al in gesprek te zijn met de trouwlocatie. Waar je in Nederland vaak binnen een dag of twee te woord gestaan wordt, kan dit in het buitenland nog net even iets langer duren. Kijk dan ook niet gek op als je twee of misschien wel vier weken moet wachten totdat je een berichtje terugkijkt. Gouden stelregel hiervoor is; hoe zuidelijker jouw trouwlocatie – hoe langer de responsetijd. Kijk hier dus niet gek van op of wijs hier een plek ook niet meteen op af.

De andere leveranciers kun je het beste laten verlopen via je locatie of tolk en hebben wat minder tijd nodig. Als je een erkende trouwlocatie hebt, werken zij dikwijls samen met een aantal vaste dj’s of cateraars. Is jouw locatie minder bekend met bruiloften, kan je wedding planner vaak je wel het een en ander aanraden of ben je een maand of 6 tot 8 voor je bruiloft vroeg genoeg met regelen. Ook hier geldt weer; blijf contact houden met de partijen en houd een plan B achter de hand als plan A blijft hangen in zijn Siësta.

De mensen waar je op de dag zelf wel meerdere uren mee samenwerkt, kun je beter wel vanuit Nederland meenemen. Goede communicatie op de dag is belangrijk en zorgt ervoor of jullie je wel of niet op het gemak voelen. Op wie wij hier doelen, hoeven wij vast niet te benoemen ?

Bon voyage en famille

Een ander punt op je weddingreislist vormt hetgeen je het meest liefhebt; je familie. Hoe graag je het ook wilt, niet iedereen kan een paar dagen vrij nemen om jullie achterna te reizen naar dat luxueuze oord of pittoreske dorpje in die verscholen vallei of op die afgelegen berg. Het is overigens ook niet realistisch om dat te verwachten. Daarbij moet je jezelf ook nagaan of jullie de reis- & verblijfskosten voor jullie gasten in geheel, voor een deel of niet vergoeden. In het laatste scenario moet je niet vreemd opkijken als je gastenlijst sterk uitdunt. Wat zou je immers zelf doen als je wordt uitgenodigd door je achterneef voor een bruiloft in Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch? ? (populair plekje in Wales, google maar).

Als je enigszins op de kosten en vrije dagen wil besparen van je gasten kan het daardoor verstandig zijn om in een weekend te trouwen of buiten de vakantieperiode om. Mocht de afstand te rijden zijn, wordt het daarmee financieel een stuk aantrekkelijker om jullie te bejubelen op de trouwdag. Een andere optie is om enkel je directe naasten uit te nodigen en in Nederland een trouwfeest te geven voor ‘overige’ familieleden en vrienden. Je kunt dan met een intiem gezelschap je eigen dag vormen, en als zij echt dichtbij jullie staan – komen ze heus wel jullie kant uit.

Η εμπειρία μας

Afgelopen jaren hebben wij als foto- en videografen diverse huwelijken in het buitenland mogen vastleggen. Zo waren wij onder andere te vinden in Frankrijk, België, Spanje, UK, & Italië – en met Colombia & Australië konden wij ook buiten Europa een stempeltje laten zetten in ons paspoort.

Nog voordat het huwelijksseizoen van 2019 losbarst, komt voor Renske & Jeffrey half maart die destination wedding droom uit. Een paar dagen voor aanvang stappen wij in het vliegtuig en trekken wij richting de Caracasbaai en Kontiki beach om hun bruiloft op Curacao vast te leggen op foto- en video. Bekleed met een vijftal camera’s en een drone zullen wij geen moment missen van deze onvergetelijke dag!

Faru ĝin!

Overweeg jij om te gaan trouwen over de grens en heb je net nog even overtuiging nodig om jouw destination wedding te plannen? Neem gerust eens contact met ons op en we delen graag onze ervaringen en tips in een geheel vrijblijvend gesprek! ?

Ps. de Hoorneboegse heide nabij Hilversum is ook mooi, mochten jullie er niet uitkomen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram