De Trouwambtenaar: Van onemanshow tot beste vriend

“Verklaart u puntjepuntjepuntje aan te nemen tot uw wettige echtgenote en belooft u getrouw alle plichten te zullen vervullen, die door de Wet aan de huwelijkse staat worden verbonden? Wat is daarop uw antwoord?” Een zin die menig trouwambtenaar wel kan dromen. Maar zo’n belangrijke vraag op zo’n belangrijk moment – door wie laat jij die eigenlijk stellen? In deze blog staat de mantel der liefde centraal. Welke afwegingen maak jij tijdens het kiezen van een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand?

Voor het voltrekken van je huwelijk heb je iemand nodig die het administratieve gedeelte regelt tijdens het ja-woord. Een gediplomeerd prater, iemand zijn die de magische ‘laatste’ woorden van je ongetrouwde bestaan in je oor fluistert. Regel jij je eigen ceremonie? Dan kan het kiezen van een trouwambtenaar nog knap lastig zijn.

Gemeente

Een eerste mogelijkheid om een trouwambtenaar te regelen gaat via de gemeente waar je trouwt. Op een tindereske manier krijg je een overzicht met verschillende foto’s en serieuze oneliners – waar je vervolgens naar rechts en links kunt bladeren. Heb jij een goed gevoel bij een foto omdat hij of zij net even vrolijk kijkt? Hoera! Je hebt een match. Nu is het nog maar de vraag of hij of zij goed bij je past en of je eerste keuze gehonoreerd wordt.

Korte tijd later wordt er een eerste contactmoment ingepland (vaak telefonisch of per mail) waar jullie kort kunnen kijken of de desbetreffende persoon net zo warm overkomt – als jullie hoopten. Ongeveer anderhalve maand voor de bruiloft (let op, vaak moet je hier zelf even achteraan!) ontmoeten jullie elkaar om elkander beter te leren kennen. Als het goed is is jouw Babs net zo nieuwsgierig naar jullie als jij naar hem of haar! Stel je dan ook in op een open en eerlijk gesprek waar jullie jezelf blootgeven en herkenbare situaties voor en van de aanwezigen creëeren. Dit maakt je huwelijkswoordje net even wat persoonlijker!

Wordt het gesprek een lange monoloog van de trouwambtenaar die liever over zichzelf kwaakt dan over jullie, wees dan gewaarschuwd voor een onemanshow op de mooiste dag van je leven. Toont hij of zij oprechte interesse in jullie en stelt ze jullie centraal – dan heb je beet. Houd er wel rekening mee dat je target, afhankelijk van de gemeente, tussen de 300 en 800 euro (!) kan gaan kosten. Ook al was de persoon in kwestie niet jullie eerste keus.

Zelfstandig ambtenaar

Ben je na het lezen van de vorige zin stijl achterover geslagen? Er zijn alternatieven – echter moet je wel even op togajacht. Als je ervoor kiest om een zelfstandige trouwambtenaar te benaderen, werkt dit twee kanten op. Je gaat voor de professional die als fulltime trouwambtenaar zijn brood verdient of kiest voor de pensionado die zijn vrije dagen vult en met een minder hoog bedrag genoegen neemt.

In beide gevallen wordt jullie huwelijk ingeleid met een persoonlijk verhaal en meerdere doldwaze anekdotes en familière wetenswaardigheden. De trouwambtenaar komt vaak (meerdere keren) bij jullie thuis (of jij bij de trouwambtenaar op de koffie) en creëert een hechte band waardoor je de poort naar je personal space openzet. Hij of zij zal meer tijd steken in het schrijven van een mooie speech en woorden die jullie perfect typeren. Je kunt er van uit gaan dat de ambtenaar wel 20 tot 30 uur zoet is met het schrijven van een tekst, contactmomenten en benodigde telefoontjes naar familieleden om meer van jullie te weten te komen. Prijskaartje varieert van 100 tot 900 euro.

Vanuit de locatie wordt ook dikwijls een trouwambtenaar voorgesteld. Deze persoon was of al werkzaam binnen de muren van de locatie en omgeschoold tot trouwambtenaar of wordt door de locatie ingehuurd om het totale plaatje compleet te maken. Het voordeel van deze variant is dat de babs jullie een hoop kan vertellen over de locatie en als een vis in het water is op het moment dat jullie elkaar het ja-woord geven. Een relaxte trouwambtenaar heeft namelijk oog voor detail en is beter in staat om te improviseren als de situatie daarom vraagt. Het scheelt daarnaast een hoop geregel als dit direct bij het afstemmen van de locatie kan worden vastgelegd.

Tot slot hebben we nog de BN’er. Hoe speciaal is het om je te laten trouwen door je favoriete soapacteur, schlagerzangeres of presentator. Samen met jou nemen ze vooraf de dag met je door en zorgen voor een persoonlijk woordje tijdens de dienst. Met (vaak) een humoristische insteek zet jouw grote voorbeeld jullie in het zonnetje. Wij weten zeker dat je familie en vrienden onder de indruk zijn met iemand op je bruiloft die werkelijk in het gehele land bekend is!

Echter kan een BN’er ook een keerzijde hebben. Pas namelijk op voor de schijtlollige semi-bekende Nederlander die nog wat bij probeert te schnabbelen op het moment dat er geen premières zijn. Bij de start van de ceremonie is het niet jullie, maar zijn/haar time to shine. Iemand die de show steelt, waar jij de rol van getuige ervaart. Om vervolgens toe te zien dat je gasten liever op de foto gaan met deze bijzondere babs dan met het bruidspaar zelf… Ow ja, en tijd is ook echt tijd voor deze trouwambtenaar. Ook al zijn er nog een aantal foto’s beloofd met je broertje.

Beste vriend

Kies je ervoor om op een locatie te gaan trouwen waarvoor je geen toestemming van de gemeente krijgt. Of zit je totaal niet te wachten op een babs waar je eigenlijk niks mee hebt? Hoe bijzonder zou het dan niet zijn om je eigen moeder, je bebrilde collega van de salarisadministratie of je grappige beste vriend te vragen als trouwambtenaar? Wat voor velen als onmogelijk werd gehouden, is nu sinds een aantal jaar mogelijk. In zowel een dure, als goedkopere variant.

De meest betaalbare variant is de trouwen op maandag -optie. Zet je krabbel ’s morgens alvast in het gemeentehuis – in een aantal gemeenten kan dit nog gratis – en laat de trouwplechtige woorden op dezelfde (of een andere) dag liefdevol brengen door je beste vriend, moeder of je 7-jarige dochtertje. Niet officieel, wel enorm persoonlijk en onvergetelijk. Die hamer om het huwelijk te verbinden, is vast wel ergens te vinden bij de plaatselijke bouwmarkt.

De duurdere variant betaal je alsware drie keer. Je leidt in korte tijd iemand op tot trouwambtenaar. Het toekomstige bruidspaar betaalt de gemeentelijke leges, je eendagsbabs betaalt voor de benoeming en beëdiging binnen de rechtbank. (Althans, vaak komen de laatste posten toch vaak op jullie excellijstje terecht) Daarnaast dien je een verzoekschrift in en moet er een Verklaring omtrent Gedrag worden aangevraagd, zodat de gemeente weet dat de personal babs geen kwade bedoelingen heeft met die hamer. Het bespaart je de kosten van het inhuren van een professionele trouwambtenaar, hoewel dit door de benoeming en beëdiging wel duurder is dan een trouwambtenaar van de gemeente.
Zoals je misschien merkt, zijn er aardig wat mogelijkheden. Afgelopen jaren hebben wij alle categorieën mogen ervaren. Van One-manshow tot de beste vriend. Nieuwsgierig wat wij voor jullie kunnen betekenen op het gebied van trouwambtenaren? Neem gerust contact met ons op en wie weet matchen wij jullie met een trouwambtenaar! ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram