De meerwaarde van trouwgeloften

Je hoeft geen goede spreker te zijn om je gevoel te kunnen uiten. Je hoeft ook geen dichter te zijn om iets liefs te zeggen wat recht uit je hart komt. Maar soms is het best een goed idee om je partner aan te geven waarom hij of zij zo bijzonder is voor jou. Mocht je dit niet dagelijks hardop uitspreken naar je partner (denken telt niet, sorry) niet getreurd. Er is namelijk altijd een moment om hier verandering in te brengen! In deze blogpost duiken we in dit moment; de trouwgeloften. Wat is de meerwaarde voor je ceremonie en waar moet je allemaal rekening mee houden?
In principe heb je aan 1 woordje genoeg tijdens je ceremonie. Toch kun je dat ene woordje wat meer lading meegeven door geloften naar elkaar uit te spreken. Om nog even aan te geven waarom je zo ontzettend gek bent geworden op hem of haar, om kort nog even te beloven en te geloven wat jullie toekomst je samen zal brengen. Een belangrijk moment waar je je voor heel even op je kwetsbaarst opstelt.

Je kunt je trouwgelofte, ook wel bekend als trouwbelofte, zo persoonlijk maken als je zelf wil. Hoe bloot jij je geeft tijdens de ceremonie waar al je familieleden en vrienden vol spanning naar je zitten te kijken, heb je zelf in de hand. Het moet vooral een tekst worden waar je je prettig bij voelt. Denk er dus goed over na wat je wil gaan schrijven. Tip 1. Je bedenkt je geloften niet in een kwartiertje ? Tijd voor een plan van aanpak! Het is handig om vooraf met een aantal zaken rekening te houden en dit met elkaar te bespreken, zonder je verklapt wat je gaat zeggen. Welk gevoel wil je erin leggen, wat wil je delen en hoe lang wil je eigenlijk spreken?

Tone of voice

Houd er rekening mee dat je met je woorden een ceremonie aardig kunt beïnvloeden. Een tissuebox is over het algemeen dan ook geen overbodige luxe. Ga je voor gevoelige, liefdevolle woorden en besluit je er verschillende perioden uit je leven (goed/slecht) in te verwerken of hang je de clown uit die je altijd al bent? Houd er in het eerste scenario dan rekening mee dat er emoties kunnen loskomen bij jezelf, partner of gasten – wat op het moment heel mooi kan zijn. Het is hierin wel belangrijk dat jullie op 1 lijn zitten, zodat de trouwgeloften mooi op elkaar aansluiten. Je wil niet dat je partner een schijtlollige preek er tegenaan gooit; waardoor er een enorm contrast tussen jullie lijkt te ontstaan of de woorden verkeerd kunnen worden geïnterpreteerd. Zou toch zonde zijn op zo’n mooi moment.

Het kan ook interessant zijn om in bepaalde passages je gasten mee te nemen. Gooi momenten uit het verleden op die iedereen kent om de lachers op je hand te krijgen en maak er een interactieve gelofte van, waar iedereen nog lang over na zal praten. Tip; doe dit overigens niet als je gaat trouwen met de ex van je beste vriend of je zus. Dit kan ietwat pijnlijk overkomen en om oude rekeningen te vereffenen zijn geloften NIET het juiste moment. Geloften moeten vooral leuk zijn ?

Timing

Weet je van jezelf dat je niet echt een spreker bent, maar wil je wel allebei trouwgeloften afleggen? Stem in ieder geval dan de lengte met elkaar af. Je voelt je knap lullig als je na 20 seconden klaar bent en je partner na 10 minuten velletje 14 omdraait om te zeggen hoe veel je om elkaar geeft. Vind een lengte waar jullie je beiden prettig bij voelen; dan hoef je daar vooraf geen zorgen om te maken en weten je gasten wat ze nog kunnen verwachten.

Hoe lang de geloften dan precies moeten zijn? Dit hangt helemaal van jezelf af. Dwing jezelf niet tot een preek van 17 minuten als in het openbaar spreken, en dan ook nog eens vertrouwelijke gevoelens, niet bepaald jouw ding is. Houd het ook niet bij 5 seconden om voor de vorm iets te zeggen. “JA” is dan al meer dan genoeg voor jou op zo’n spannend moment. Het is wel handig om, als er veel inside jokes inzitten – er wel voor te zorgen dat je publiek het ook een beetje begrijpt. Anders staan jullie met z’n tweetjes te geinen vooraan, ook leuk – maar had je de trouwgeloften ook op een ander moment kunnen uitspreken.

Geloften laten uitspreken

Wil je wel je liefde laten blijken in de vorm van geloften, maar is het jou allemaal net even te eng om dat persoonlijke stukje jij en public op tafel te gooien? We maken een hoop bruiloften mee waar ervoor gekozen wordt om de trouwambtenaar of dominee hetgeen te laten zeggen wat jij denkt. Een trouwambtenaar is the voice van je ceremonie en kan dit heel fijntjes verwerken in haar of zijn woorden voor, door en van jullie. Overdenk wel eerst even wat je wil laten zeggen en hoe dit kan overkomen. Je trouwambtenaar moet er daarnaast voor openstaan en, niets ten nadelen van, ook het type voor zijn om het te kunnen overbrengen. Gevoelens hebben is 1, overbrengen is namelijk weer een vak apart.

Voordragen

Ben je van plan om je trouwgeloften ergens van af te lezen of komt het allemaal direct uit het bolletje? Alhoewel het niet te vergelijken valt, doen we het toch. Je spreekbeurt van vroeger. Voor de één een feest van aandacht, voor de ander een lichtelijke ramp waar je dagen wakker van lag. Gelukkig was daar altijd het briefje met complete zinnen, waar je eigenlijk steekwoorden op had moeten zetten. Bedenk dat het briefje ook op foto en videobeeld kan komen en denk zodoende net even wat langer na waar jij je geloften op schrijft of laat drukken. Een a4’tje, uitrolbaar stukje papyrus, tablet, telefoon (ja, helaas) of gewoon uit het hoofd – er zijn hier genoeg mogelijkheden voor en wij leggen dit moment graag vast.

Heb jij je partner al toegezegd een trouwgelofte te zullen doen, maar zie jij alleen maar beren op de weg en ben je bang dat je op de dag zelf compleet dichtslaat en enkel nog 1 woord (wat in principe voldoende moet zijn voor de ceremonie) kunt uitbrengen? Het kan dan een idee zijn om je geloften alvast eerder door ons te laten opnemen. Zo verzekeren wij je dat jullie achteraf alsnog de trouwgeloften kunnen terugluisteren, op een van de meest mooie momenten van jullie trouwdag.

Audio

Je moet er niet aan denken. Spreekt je maatje een gevoelige gelofte naar jou; valt de microfoon uit. Niet alleen vervelend op het moment zelf, maar eveneens zonde voor je trouwvideo. Trouwgeloften, speeches en het ja-woord; diverse momenten waar mooie woorden kleur geven aan je bruiloft. Woorden die je de rest van je leven bijblijven. Woorden die je terug wil horen in je trouwvideo. Wij realiseren ons maar al te goed hoe belangrijk dit voor jullie is; waardoor wij bij elke ceremonie het belang van goede audio onderstrepen.

Om audio-errors te voorkomen; trekken wij naar iedere bruiloft (waar wij als videografen actief zijn) met een arsenaal aan audioversterkende materialen die bestemd zijn voor de video van jullie bruiloft. Naast het geluid dat onze videocamera’s opnemen, kan het zomaar zijn dat je ons vlak voor de ceremonie even ziet wegsneaken met de trouwambtenaar of je toekomstige echtgenoot. Als ze terugkomen zie je niks vreemds aan ze, echter zit er wel een klein zwart microfoontje verborgen onder hun jasje.

Het 2 cm-grote object zorgt ervoor dat de spreker gezenderd is en daarmee direct verbonden is met onze camera. Op het moment dat de geloften beginnen, wordt het geluid versterkt bij de beelden, waardoor wij goede audio kunnen aftappen. Het maakt op dit moment niet uit of de microfoon van de locatie het begeeft, mensen op en neer schuiven met hun stoel of je oudtante rechts achterin een niesbui krijgt die zijn weerga niet kent – de audio blijft in orde. Dit alles zorgt ervoor dat je trouwgelofte niet enkel voor de dag zelf is, maar in lengte van dagen kan worden teruggekeken en geluisterd zodat je elke keer weer wordt meegenomen in het moment.
Het doen van trouwgeloften kan dus je ceremonie net even wat extra’s geven (en dan hebben we het niet over de spanning die het met zich meebrengt). Zijn jullie na het lezen van bovenstaand nog in dubio of de trouwgelofte wel of niet een toevoeging is voor jullie dag? We nodigen jullie van harte uit bij ons in de studio, zodat we jullie kunnen overtuigen om alsnog die pen te pakken ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram