De kers op de bruidstaart

Eén van de eerste hoogtepunten die je als net getrouwd stel ervaart, is het aansnijden van de bruidstaart. Het moment dat zijn hand de hare pakt om onder toeziend oog van tientallen familieleden en vrienden het eerste stukje te snijden uit een immens grote taart.

In deze blog staat de belangrijkste taart van je leven centraal, een taart die vaker wordt gefotografeerd dan ieder ander gebakje dat je ooit zelf uit de oven toverde, een heerlijk kunstwerk dat onmisbaar is op de mooiste dag van je leven. Wij leiden je graag rond op onze culinaire ontdekkingstocht van het afgelopen trouwseizoen en vertellen je tegelijkertijd waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een geschikte bruidstaart.
Gedurende het jaar vallen wij soms letterlijk met onze neus in de boter. Waar de bruidstaart vroeger een ‘moetje’ was, is het eetbare decoratiestuk inmiddels de eyecatcher van je trouwdag. Met ingewikkelde constructies weet de bakker (of je bakgrage tweelingzus) er namelijk een waar kunstwerk van te maken tot soms wel anderhalve meter hoog!

Het is daarbij belangrijk om na te denken of je een taart wil met fondant of marsepein. Het voordeel van een fondanten taart is de structuur. Door de verfijnde samenstelling zijn de details op je bruidstaart nog beter zichtbaar en wordt de vorm van je geluksgebak makkelijker behouden. Een groot nadeel; na een aantal uur blootgesteld aan de lucht is je taart lichtelijk vergelijkbaar met de schoenzool van je echtgenoot. Goed verpakken dus! ? Marsepein daarentegen droogt niet uit en blijft de gehele dag zacht (vettig). Het is daarnaast minder zoet dan fondant, dat voornamelijk uit suiker bestaat. Uiteindelijk blijft het natuurlijk een kwestie van smaak! Wil je save zitten? Een combi is ook mogelijk!
Maak vooraf duidelijk je wensen kenbaar bij de banketbakker of patisserie die jij benadert. Een bruidstaart heb je in alle vormen en maten. Een bruidstaart bestaat lang niet altijd meer uit één taart met meerdere verdiepingen. Je kunt ook kiezen voor meerdere taarttoppers op een losse verdieping. Op deze manier creëer je een taartentafel, in plaats van een tafel met de bruidstaart.

Een andere veel geziene gast op de desserttafel is de bruidscupcake. Vele gasten, vele fijnproevers. Het kleine cakeje is daarbij ideaal gezien zijn vrolijke, enthousiaste verschijning. De zoete dobbelblokken zijn verkrijgbaar in honderd verschillende varianten en kleuren. Op deze manier hoef je geen rekening meer te houden met de wensen en allergieën van je gasten. Ieder krijgt zijn eigen bruidscakeje!

Ben je bang om met cupcakes het plechtige taart-snij-moment te missen? Dan hebben wij twee eenvoudige oplossingen. Je kunt het moment zelf romantisch maken door ieders armen in elkaar te haken en een hapje te nemen van elkaars cakeje. Let er wel op dat je de cupcake richting ‘de mond’ van je echtgenoot brengt ? Een tweede optie is een kleine eenvoudige bruidstaart voor jullie tweetjes. Dan behoud je het aansnijden én de veelzijdigheid van de cupcake!
Door je bruidstaart af te werken met vers fruit creëer je een gezonde look met een rijk palet aan kleuren. Een heerlijke binnenkant gecombineerd met fruit wordt dan ook gezien als ware smaaksensatie. Let er hierbij wel op dat het fruit niet de hele dag al uitgestald ligt. Niemand van je gasten zit te wachten op een droge aardbei waar een fruitvliegje een nieuw huisje heeft gemaakt ? Je kunt in dit geval het beste je taart zo laat mogelijk laten brengen, in een koele ruimte bewaren of het fruit later toevoegen. Mocht dit allemaal lukken, gegarandeerd dat iedereen jouw taart lekker vindt!
Het blijft tot slot lastig inschatten hoe groot het marsepeinen dorp uiteindelijk dient te worden om al je gasten te voorzien van een appetijtelijk stuk taart. Als je denkt genoeg over te houden, begin dan niet bovenaan de taart met snijden. Een eeuwenoude traditie schrijft namelijk voor dat je het bovenste gedeelte van de taart na je bruiloft moet invriezen. Niet voor de volgende dag, niet voor volgend weekend, maar voor jullie eerste trouwdag. Als het stuk taart vervolgens een jaar na dato wordt genuttigd, brengt dit volgens de traditie geluk en een kinderrijk huwelijk met zich mee. Maak dus maar alvast ruimte in je vriezer ?

Eet smakelijk ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram