De A is van...audio!

Onverwachte emoties, een voorbijrijdende vrachtwagen, een iets te enthousiaste catering en het verschuiven van een stoel. Op je trouwdag kan je te maken krijgen met allerlei onverwachte omgevingsgeluiden die zomaar storend kunnen zijn op een belangrijk moment. Niet alleen voor jullie, maar ook voor in jullie trouwvideo. In deze blog staat het fotograferen of filmen eens een keer niet centraal, maar gaan we wat dieper in op de audio van jullie trouwvideo.
Je moet er niet aan denken. Geeft je zus een ontzettend mooie speech op bruiloft; valt de microfoon uit. Niet alleen vervelend op het moment zelf, maar eveneens zonde voor je trouwvideo. Geloften, speeches en het ja-woord; diverse momenten waar mooie woorden kleur geven aan je bruiloft. Woorden die je de rest van je leven bij zal blijven. Woorden die je terug wil horen in je trouwvideo. Wij realiseren ons maar al te goed hoe belangrijk dit voor jullie is; waardoor wij bij elke bruiloft het belang van goede audio onderstrepen.

Om audio-errors te voorkomen; trekken wij naar iedere bruiloft (waar wij als videografen actief zijn) met een arsenaal aan audioversterkende materialen die bestemd zijn voor de video van jullie bruiloft. We passen daarbij een aantal verschillende typen maatregelen toe; waarvan twee tijdens de bruiloft en twee na de bruiloft kunnen worden ingezet. Welke dat precies zijn; zetten we hieronder voor jullie uiteen.
Naast het geluid dat onze videocamera’s opnemen, kan het zomaar zijn dat je ons tijdens het diner even ziet wegsneaken met je praatgrage pappa. Dit klinkt allemaal spannender dan het werkelijk is; na een korte onderbreking keert je vader namelijk weer terug aan tafel (met een klein zwart microfoontje verborgen achter zijn jasje!). Dit is vrij goed weggewerkt, waardoor het menig bruidsgast niet eens zal opvallen. Het 2 cm-grote object zorgt ervoor dat je pappa gezenderd is en daarmee direct verbonden is met onze camera. (Voor alle vaders die dit lezen; ook al is je speech niet begonnen, wij horen alles wat je zegt ;-)). Op het moment dat hij begint te spreken wordt zijn geluid versterkt bij de beelden, waardoor wij goede audio kunnen aftappen. Het maakt op dit moment niet uit of de microfoon van de locatie het begeeft, mensen op en neer schuiven met hun stoel of je oudtante rechts achterin de zaal op haar dijen slaat van het lachen – de audio blijft in orde.

Als back-up, of op het moment er in groepsverband gesproken wordt, connecten we een extra recorder aan onze camera’s of stellen we een portable recorder op, op een strategische plek in de ruimte of locatie waar gesproken wordt. De audiosetjes beschikken over een hoogwaardige voorversterker, waardoor in iedere omgeving hoge kwaliteit opnames worden afgenomen. De XLR/jack ingangen aan de onderkant zorgen ervoor, mits de audioapparatuur van de locatie het toelaat, dat de recorder direct kan worden aangesloten op een speaker of box. De bijpassende windkapjes, ook wel te herkennen aan hun fluffy-look, zorgen er tot slot voor dat de Hollandse wind geen hoofdrol speelt als jullie dag een buitendecor heeft.
De eerstvolgende fase in de audiovisuele wereld van je trouwvideo dient zich aan ná de bruiloft. Onze editors hebben in de loop der jaren een divers portfolio aan muzieknummers opgebouwd en vullen deze geluidsbibliotheek met de dag aan. Welk nummer (of welke nummers) onder de video worden gezet, hangt dan ook af van meerdere factoren. Je moet hierbij denken aan de vibe die heerst op een dag (rustig, romantisch, vlot), de editingsnelheid- en muziekvoorkeur van het bruidspaar en uiteraard de beelden zelf. Een aardig karweitje voor onze editors dus! In deze fase vindt overigens ook de nabewerking van de opgenomen tapes af. Het verminderen van ruis, wegwerken van nevengeluiden of versterken van bepaalde onderdelen van je speeches; de audio is in deze fase bijna even belangrijk als het beeld.

Daarnaast zijn wij momenteel bezig om een soundlibrarie op te zetten met een grote diversiteit aan geluiden. Geluiden die je in het dagelijks leven niet bewust oppikt; maar wel in absolute stilte hoort. Van het wapperen van de trouwjurk op je bruiloft tot het tikken van de klok op een zomerse dag. Onze geluidsman Raanan creëert in zijn eigen studio geluiden die achteraf je video kunnen versterken.
Onze audio-expert werkt daarbij in vier fases. In de eerste fase gaat hij op zoek naar de geluiden die op een dag kunnen plaatsvinden. Hij focust zich voornamelijk op materiaalsoorten als metaal, stof en hout en omgevingsgeluiden van binnens- en buitenhuis. Door te werken met contactmicrofoons (een microfoon die opneemt als het contact maakt met een object) en studiomicrofoons kunnen korte en lange tonen worden gesimuleerd.

Om deze tonen te creëeren maakt hij in de tweede fase onder andere gebruik van het materiaalsoort aluminium; waar diverse hoge en lage tonen uit te halen zijn bij beweging of stimulatie van het materiaal. Ook komt regelmatig de trouwjurk van Raanans vrouw bij de geluidsrecorder tevoorschijn – om het geluid van een trouwjurk te simuleren bij luchtverplaatsing – en worden diverse houtsoorten gebruikt om warmere klanken op te zoeken. Denk hierbij aan voetstappen lopend over een houten vloer of het openen van een deur. En.. uiteraard mogen de natuurgeluiden niet ontbreken. Na opname worden de bestanden gemixt en wordt gekeken wat bruikbaar is voor de trouwvideo van je bruiloft. Om tot slot de audiovolumes op elkaar af te stemmen en gereed te maken voor jouw trouwvideo.
Zoals je misschien hebt kunnen merken, is het belang van goede audio een essentieel onderdeel van jullie trouwvideo. Niet enkel voor je videoclip, maar eveneens voor je langere video waar een complete ceremonie of speech toch wat prettiger wegkijkt met mooi (bijpassend) geluid. Je hoeft je zodoende dus geen zorgen te maken dat het ABC’tje van je familie gevaar loopt. Waar stond die A ook alweer voor? ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram