Ceremoniemeester stappenplan: Wie is de 'gelukkige'?

Het is misschien wel een van de belangrijkste taken die je iemand tijdens je bruiloft toevertrouwt: het ceremoniemeesterschap. Om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen, adviseren wij jou ons ceremoniemeesterstappenplan door te lopen. We duiken in deze blogpost wat meer in op de karaktereigenschappen, de manier van vragen en het vervolgproces. Lees je mee?

Stap 1. Welke karaktereigenschappen heeft mijn ceremoniemeester?

Laten we meteen beginnen met de lastigste stap. Wie? Je ceremoniemeester moet iemand zijn die je volledig kunt vertrouwen, iemand waarop je kunt bouwen, iemand die je blindelings de leiding kunt geven over het regeldeel van je eigen bruiloft. Een aardige verantwoordelijkheid op de schouders van degene die gevraagd wordt. Aan de hand van een aantal karaktereigenschappen komen we achter zijn of haar identiteit!

Welbespraakt
Een typetje. Zo noemen wij als foto- en videografenteam de ceremoniemeester ook wel eens. De belangrijkste karaktereigenschap van de gegadigde is dat degene zijn of haar mond durft open te doen en jou corrigeert als je er naast zit. Iemand die je voortdurend met beide benen op de grond houdt en voorkomt dat jij altijd het sociaal wenselijke antwoord geeft. En geloof ons, dat is nog best lastig als je op je roze wolk zit. Het grote gevaar is dat je voor en tijdens je bruiloft geleefd gaat worden door het moment en je gasten. Het is daardoor soms lastig om met je volle verstand de juiste beslissingen te blijven nemen. Kies dus iemand die jou zo nu en dan op de juiste weg houdt en ook durft aan te geven dat je knotsgekke, geniale idee misschien helemaal niet realistisch is. Iemand die spreekt voor de groep als de situatie daar om vraagt!

Stressbestendig
Bovenstaand kopje is eveneens een vereiste. Iemand die in het dagelijks leven haar of zijn mannetje staat, en in stressvolle situaties de rust en het overzicht weet te bewaren is erg belangrijk. Voor en tijdens je huwelijk gaan er veel dingen gelijktijdig plaatsvinden. Er zullen verschillende partijen aan jullie als bruidspaar gaan trekken en op de dag zelf gaan er ongetwijfeld dingen anders dan gepland. Je kunt je vervolgens onwijs druk gaan maken (wat van invloed kan zijn op de stemming) óf je blijft realistisch. In dat laatste geval kan de ceremoniemeester een rol van betekenis spelen. Als hij of zij zelf rustig blijft, is de oplossing gemakkelijker voor handen. En geloof ons, die oplossing is er altijd en de sfeer blijft gezellig :-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sociaal bekend
Als jij rond de 80 gasten uitnodigt, of veel meer, dan is het handig om een ceremoniemeester te kiezen die iedereen kent. Niks ten nadelen van, maar je gasten gaan een voor het gros onbekend persoon niet altijd serieus nemen – als hij of zij niet goed geïntroduceerd is. Kies daarom voor iemand die beschikt over sociale vaardigheden en naast ceremoniemeester ook goed ligt in de groep. Het moet iemand zijn die ten alle tijden iedereen te woord kan staan en prikkelbare situaties in de kiem smoort. En ook al doen wij ons best om zoveel mogelijk mensen tijdens de bruiloft te leren kennen, het is voor ons als foto- en videografenteam best handig om te weten wie die belangrijke tante is die gaat spreken tijdens het diner ;-)

Organisatietalent
Jouw ceremoniemeester moet ten slotte over organiserende en improviserende kwaliteiten beschikken. Voor de bruiloft moet er een hoop geregeld worden. Jullie mogen in het besluitproces misschien wel de uiteindelijke factor zijn, de regeldingetjes komen vaak op het bordje van de ceremoniemeester terecht. Bespreek dus altijd goed je wensen, zodat je dit volledig uit handen kunt geven en je uiteindelijk enkel de Ideal-link hoeft te voldoen. Iedereen blij en alles verloopt zoals jullie dat gepland hebben.

No go's
Hoe lief jij je ouders ook vindt en hoe goed zij jou ook kennen, geef ze nooit de rol van het hoofdceremoniemeesterschap. Laat ze lekker genieten van de dag en betrek ze vooral bij een hoop belangrijke puntjes voor en tijdens je trouwcyclus. Maar op de dag zelf adviseren wij om toch voor iemand anders te kiezen. Je wil je ouders echt niet continu in de weer zien als tijdens het diner het toetje ineens anders blijkt te zijn dan vooraf was besproken of als je trouwambtenaar besluit om in een andere hoek te gaan staan.

1 of 2 ceremoniemeesters
Heb je iemand gevonden die al deze karaktereigenschappen bezit? Gefeliciteerd! Je bent er al bijna. Wij komen echter ook vaak tegen dat het ceremoniemeesterschap wordt gedeeld. Jouw beste vriendin weet immers meer over jouw familie, en zijn broer weet alles over zijn familie. Als je iemand hebt die sociaal gezien heel goed ligt en heel stressbestendig is, alleen als het aankomt op structuur en regelen onvoldoende scoort. Vraag er dan ook iemand bij die deze capaciteiten wel beschikt zodat je een perfecte combinatie hebt. Bijkomend voordeel; ze delen de verantwoordelijkheid voor en op de dag van de bruiloft. Geef ons wel even aan wie op de dag zelf ons aanspreekpunt is – zodat wij korte lijntjes kunnen houden.

Stap 2: Stel de vraag der vragen

In de tweede stap hebben we het niet over de vraag die je partner je stelde toen hij met een ring in zijn handen op zijn knietjes voor je zat. Je hebt een eerste selectieprocedure gemaakt en je weet wie je als ceremoniemeester of ceremoniemeesters wil gaan vragen.

Moment
Kies een mooi moment uit waar jullie samen zijn met de 'gelukkige(n)' en leg uit waarom jullie zoveel vertrouwen in hem en/of haar hebben. Realiseer je bij het stellen van de vraag, dat het eigenlijk een vraag is die niet met 'nee' te beantwoorden is door de ontvanger. Peil zodoende vooraf altijd even of iemand hiervoor openstaat. Doe dit overigens wel een beetje onopvallend, anders slaat het mooie moment in het restaurant waarbij je de vraag stelt ook nergens meer op.

Eer of verplichting?
Het gros van de gevraagden ziet het als eer dat je deze belangrijke positie aan hem of haar toevertrouwt. Wees er dus bewust van dat je dingen moet loslaten. Je ceremoniemeester kan enkel zijn of haar taak goed uitvoeren als jullie er niet continu tussen willen zitten. Laat het los, laat het gaan.

Als je een inschattingsfoutje hebt gemaakt; zadel je iemand ineens op met een iets te belangrijke taak. Nog steeds krijgen wij nog wel eens te maken met ceremoniemeesters die diep in hun hart 'gewoon' bruidsgast hadden willen zijn. Ceremoniemeesters die helaas zelf meer paniek uitstralen, dan alle gasten bij elkaar. Geef je vertrouwenspersoon dan ook vooral het gevoel dat ze de taak kunnen weigeren als ze zich er niet goed bij voelen. Is voor iedereen beter, wij weten het.

Stap 3. Afstemming: wie doet wat?

Nu je je ceremoniemeester hebt gekozen, is het tijd om stappen te maken. Afhankelijk of je er één of twee hebt, ga efficiënt te werk. Waar heb je hem en/of haar bij nodig en hoe benut je elkaars kwaliteiten optimaal?

Communiceren
Kom regelmatig bij elkaar en houd overzichtelijk waar jullie als bruidspaar mee bezig zijn. Spiegel ook vooral je ideeën en brainstorm gerust over lastige onderwerpen. Laat je ceremoniemeester(s) ook vooral inlezen wat hun taak is en wat er verwacht van ze wordt. Ook hier geldt, een goede voorbereiding werpt echt zijn vruchten af op de dag zelf. Laat je als bruidspaar ook echt zo nu en dan op je plek zetten om te voorkomen dat je stresslevel omhoog schiet als de datum nadert. En onthoudt; blijf tot en met de bruiloft vooral communiceren!

Planning
Het samen maken van een planning kan je een hoop stress besparen. Je hoeft je planning echt niet van dag tot dag op te stellen, maar houd samen in grote lijnen bij wanneer het handig is om samen te komen en te kijken wat je ceremoniemeesters nog moeten regelen. Dit houdt niet alleen hen scherp, maar ook jullie zelf als bruidspaar.

Mocht je overigens na het doorlopen van de stappen blijven haken bij stap 1? Zijn er nog altijd bruidsparen die een dubbelrol op de dag nemen. Dit kan, houd er echter rekening mee dat het mogelijk is dat je zelf minder geniet van je bruiloft als je ook ceremoniemeester speelt. Er wordt verwacht dat je ogen in je achterhoofd hebt, om maar niet te denken aan alles dat ineens last minute geregeld moet worden. Andere optie is om het uit te besteden aan een weddingplanner. Loopt wel iets meer in de papieren, je hebt echter wel de garantie dat alles goed verloopt en al je gasten zich niet druk hoeven te maken over randzaken die eventueel kunnen plaatsvinden.

Nieuwsgierig of jij de juiste personen hebt gekozen? Neem gerust contact met ons hierover op om te sparren. Wij hebben altijd voor de bruiloft nog een contactmoment met de ceremoniemeester(s), zodat wij ze nog een aantal tips kunnen geven.
Hoe persoonlijk maak jij het?
Je hebt hele vlakke geloften, de geloften die je met een beetje googlelen wel bij elkaar kunt vormen. Je hebt hele persoonlijke geloften. Dit zijn de woorden die je niet met googlelen vindt, maar je rechtstreeks uit je hart op papier zet. Welke variant je ook kiest, het kan je ceremonie en trouwvideo aardig beïnvloeden. Gebruik bijvoorbeeld geen woorden die je normaal nooit zou gebruiken. Een haperende gelofte naar je partner, komt ook niet fijn over. Als je het dicht bij jezelf houdt, houd er dan rekening mee dat er emoties kunnen loskomen bij jezelf, partner of gasten. Oprechte gevoelens die jouw trouwvideo heel persoonlijk maken. Stem vooraf wel altijd met je partner af HOE persoonlijk je het maakt. Je wil namelijk echt niet dat jij een heel persoonlijk, emotioneel verhaal vertelt en je partner de lolbroek uithangt. Pas ook op met inside jokes. Dit kan voor één van jullie en een deel van je gasten erg grappig zijn, voor de andere kant kan dit wel eens pijnlijk worden (lees: de eerste discussie als man-vrouw). Als het je het lastig vindt om dit vooraf met je partner te bespreken zonder dat je te veel prijs geeft, kies dan één persoon uit die jullie beide goed kennen en stem de woorden uit je geloften af met hem of haar.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram